Zakon o zaštiti potrošača: Potrošači se najviše žale na obuću - iKragujevac


Vesti

Iako se Zakon o zaštiti potrošača primenjuje već pet godina, građani su još uvek u dilemi, ili u potpunoj nepoznanici, kakva su njihova prava u ovoj oblasti.

Mnogi još uvek nisu upoznati na koji način mogu da reklamiraju kupljenu robu i koliki je vremenski rok predviđen za reklamaciju prilikom kupovine.

U Organizaciji potrošača u Kragujevcu navode da se dešava da trgovci često dezinformišu potrošače o rokovima reklamiranja kupnjene robe, ali i to da kupci u mnogim slučajevima nisu u pravu prilikom podnošenja reklamacija.

U Zakonu o zaštiti potrošača jasno stoji da kupljena roba podleže reklamaciji do dve godine od momenta kupovine, ali je kupac u obavezi da sačuva dokaz o kupljenoj robi, odnosno račun.

Mnogi građani su u dilemi kako da reklamiraju kupljenu robu na koju imaju primedbe.

U pojedinim trgovinama prilikom reklamiranja robe trgovci navode da potrošač nema prava na reklamaciju jer je prošlo više od godinu dana ili šest meseci, što nije u skladu sa zakonskom regulativom.

Građani koji kupovinu obavljaju putem interneta, kod trgovačkih putnika, ili u privatnim buticima mogu da reklamiraju kupljenu robu u roku od 14 dana.

U Organizaciji potrošača tvrde da kupci često nisu u pravu i nemaju osnova za reklamaciju kupljene robe, pa je dobra volja trgovaca da li će uvažiti žalbu.

Potrošači se najviše žale na kupljenu obuću, posebno patike. Praksa pokazuje da mnogi nisu u pravu kada reklamiraju ovu vrstu obuće.

U Organizaciji potrošača Kragujevac savetuju građane da se pridržavaju informacija koje su navedene u deklaraciji, a koja se nalazi u kutiji sa obućom.

Ukoliko se đon na patikama odlepio, popustio štep na platnu, ili je došlo do deformacije patika prilikom pranja koje proizvođač nije predvideo i što je naznačeno u deklaraciji, reklamacija neće biti uvažena.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu