Grad Kragujevac sa 70 miliona dinara dokapitalizuje Šumadija DES - iKragujevac


Vesti

Najveći deo te sume – 65 miliona, odlukom odbornika Skupštine grada, biće utrošen za izmirenje dospelih obaveza prema zaposlenima, dok će pet miliona dinara biti uloženo u nabavku novih mašina i modernizaciju proizvodnog procesa. Pored toga, naša je ideja rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić, da nam država prenese svoj deo kapitala u preduzeću. Time bi grad Kragujevac imao preko 50 posto, što znači da bismo na osnovu Zakona o javnim nabavkama mogli da poveravamo poslove preduzeću i da ga specijalizujemo za ono što nam je potrebno. To je održavanje parkovskog mobilijara, proizvodnja igrališta za koje već imaju sertifikate, održavanje bandera, ograda i slično.

Ovo je najvažnija odluka, ocenio je Nikolić, jer se radi o očuvanju preduzeća koje služi za rahabailitaciju i zapošljavanje osoba rođenih sa invaliditetom. Takvim potezima potpuno ćemo revitalizovati još jedno preduzeće i staviti na noge. Promenom rukovodeće strukture pre šest godina, podsetio je Nikolić, nakon štrajka radnika, pokrenuli smo proizvodnju, preduzeće doveli u stanje tekuće likvidnosti, a dug od 240 miliona dinara sveli na 65.

Na današnjoj sednici odbornici gradskog parlamenta usvojili su i odluku o davanju prethodne saglasnosti za prenos osnivačkih prava grada Kragujevca u Zastava Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika d.o.o. na Republiku Srbiju. Naime, Medicina rada je jedina pravna forma koja kao privredno društvo funkciniše u sistemu zdravstva u Srbiji. Pruzimanjem osnivačkih prava prošle godine, preduzeće smo spasili od propasti. Ove godine preneli smo 100 miliona dinara subvencija za izmirenje poreskih obaveza i omogućili zaposlenima da povežu staž. Ostalo je samo da promeni pravni oblik kako bi u skladu sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti moglo da pređe u nadležnost Republike. S obzirom na to da grad nema pravo da osniva ustanovu, neophodno je da prenese osnivačka prava na Republiku radi promene pravne forme.

Na sednici je usvojen Plan detaljne regulacije Kružni tok Mala vaga i tri plana generalne regulacije naselja Korićani i Male Pčelice i Centralni gradski park Šumarice. Time je grad Kragujevac ispunio zakonsku obavezu izrade planova generalne regulacije za celu teritoriju i omogućio građanima regularno dobijanje građevinskih dozvola.

Na dnevnom redu našao se i niz predloga odluka o izradi planova detaljne regulacije i izmenama i dopunama planova generalne regulacije radi realizacije brojnih investicija. Tako se izmena i dopuna PDR – a Naselje Metino brdo, Bresnica i Naselja 22. decembar, Ilina voda i Ilićevo uz Tankosićevu ulicu radi zbog formiranja novih lokacija za izgradnju tri nova obdaništa. PDR Naselja Stara radnička kolonija – Blok Plaza, prema rečima Aleksandra Nenkovića glavnog gradskog urbaniste, radi se na zahtev tog investitora koji objekat proširuje na susednu parcelu i postaje najveći tržni centar u Šumadiji. PDR – om Park šuma Košutnjak grad Kragujevac realizuje ideju o pretvaranju šume u park sa mogućnošću izgradnje objekata za potrebe rekreacije i slobodnih aktivnosti građana. PDR Dela radne zone Kragujevac i Zone poslovanja Servis 2 menja se zbog rekonstrukcije starog Servisa i pretvaranja u Autobusku stanicu. Izmena i dopuna PGR Radne zone Kragujevac i zone poslovanja – Lepenica potreba je grada zbog formiranja buduće Asfaltne baze prema Korman polju. Izmene i dopune PGR Naselje Vašarište – stadion Čika Dača, rade se zbog republičkog programa finansiranja rekonstrukcije fudbalskih stadiona na području Republike Srbije. Na toj listi nalazi se i Kragujevac a kroz ovaj plan, kazao je Nenković, ispunićemo zahteve FIFE odnosno uslove koje stadioni tog tipa moraju da ispune radi dobijanja licence.

Na današnjoj sednici usvojen je i predlog odluke o izmeni odluke o osnivanju Slobodne zone Šumadija, zatim predlog odluke o ostvarivanju prava na stalnu mesečnu novčanu pomoć deci palih boraca, kao i predlog odluke o boravišnoj taksi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu