Foto inkluziv 2019 – Arsenal fest iz druge perpsektive - iKragujevac


Vesti

Na tri lokacije u gradu – na Đačkom trgu, u Velikom parku i Pešačkoj zoni postavljeni su panoi sa fotografijama koje su polaznici projekta Inkluzivna foto radionica kreirali uz pomoć članova Foto kluba Kragujevac. Već treću godinu, u organizaciji Foruma i Foto kluba pod pokroviteljstvom grada, javni prostor dobija umetničku dimenziju, a prema rečima organizatora u planu je da se sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastavi i sve u cilju uspostavljanja dijaloga umetnosti i javnosti.

Projekat Od inkluzivne foto radionice do izložbe – Arsenal fest iz druge perspektive daje mogućnosti osobama sa invaliditetom da se kreativno izraze i ravnopravno učestvuju u stvaranju umetničkog i kulturnog života grada. Održavanjem foto radionica mladi sa invaliditetom stiču teoretska znanja, praktične veštine, ali na neki način i osnažuju jer javno izlažu svoje potencijale i sposobnosti. Specijalno dizajnirani mobilni foto panoi na tri lokacije u gradu predstavljaju jedinstveno mesto za promociju stečenih veština OSI ali i upoznaju širu javnost sa njihovim kreativnim, estetskim i umetničkim potencijalima, rekao je Vladimir Marković, direktor Foruma mladih sa invaliditetom i koordinator projekta.

Uz stručnu podršku članova, iskusnih fotografa Foto kluba Kragujevac održavaju se radionice na kojima polaznici stiču praktična i teorijska znanja o značenju i upotrebi fotografskog medija kao dokumentarne, life fotografije, fotožurnalizma i savremene umetničke fotografije kao i tehnikama izrade digitalne fotografije, njene obrade u različitim programima ali i njenoj istoriji i estetici.

Foto radionice iz godine u godinu okupljaju sve veći broj polaznika, mladih ljudi koji se prvi put sreću sa profesionalnom opremom za fotografiju i sve veće interesovanje daje i bolje rezultate. Fotografija kao medij ima potencijal za podizanje kreativnih i umetničkih kapaciteta osoba sa invaliditetom. Ona je primerena položaju i mogućnostima osoba sa telesnim invaliditetom i nadam se da ćemo nastaviti da ih održavamo jer svi podjednako uživamo u tome, rekao je Ivan Stojanović, Foto klub Kragujevac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu