SVI GA ZNAMO KAO HER ŽIKU: U Italiji je bio neviđeni frajer, ali se tamo predstavljao pod potpuno drugim imenom! - iKragujevac


Vesti

Dragomir Bojanić Gidra, jedan od legendarnih glumaca sa ovih prostora, a od njegove smrti je prošlo 26 godina.

Čuveni Gidra je rođen 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, a njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, ali to nije bio kraj tragedije za porodicu Bojanić.

Kada je Gidra imao nepunih deset godina njegovog oca Jovana – Jocu, oficira srpske vojske streljali su 1943. tokom Drugog svetskog rata.

I tako je Dragomir ostao potpuno sam. U potrazi za načinom da se prehrani i što pre pronađe zanimanje od kojeg će moći da “zaradi svoj hleb” završio je srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u rodnom gradu i nakon mature se zaposlio u fabrici konzervi “Crvena zvezda”.

- Po profesiji sam zanatlija. Imam kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac, hemijsko-tehnološki odsek. Glumom sam počeo da se bavim po potrebi službe, u kragujevačkoj fabrici konzervi “Crvena zvezda”. Zatim sam preko amaterskog pozorišta “Sveta Mladenović” došao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji sam član dugo bio - ispričao je Gidra u jednom intervjuu s početka sedamdesetih godina prošlog veka.

Takođe, pričalo se da su njegove kolege sakupile novac koji je pomogao Gidri da ode u Beograd i upiše Akademiju. "Upao" je iz prve i to u klasu čuvenog Raše Plaovića.

Najveću popularnost na televiziji je stekao 1972. godine, ulogom majstor Laleta u seriji Majstori. Takođe je ostao poznat i po ulozi agenta Mikule u seriji Povratak otpisanih iz 1978, kao i Krstivoja Krstića u popularnoj seriji Vruć vetar iz 1980. godine.

Dragomir Bojanić Gidra briljantno je odigrao Her Žiku Pavlovića u seriji koju i danas "Žikina dinastija", ali je šezdesetih godina igrao i u Italiji, i to u vesternima i akcionim filmovima, što malo ko danas zna.

Imao je on i poseban pseudonim tamo. Glumio je pod imenom Entoni Gidra.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu