Kragujevac učesnik Evro - azijskog ekonomskog foruma u Kini - iKragujevac


Vesti

Delegacija grada Kragujevca koju predvodi predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, učesnik je Evro – azijskog ekonomskog foruma i 7. Međunarodne konferencije gradova duž ekonomskog pojasa „Put svile“ koji se održava u kineskom gradu Sijanu. Tema ovogodišnje konferencije je „Fokus na međusobnoj povezanosti zarad obostrane koristi“.

Kragujevac na svakom mestu sa ponosom ističe da je jedan od gradova koji su uključeni u veliki projekat „Jedan pojas jedan put“, kao i da je grad pobratim Sijana, rekao je obaraćajući se učesnicima konferencije Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada. Želja nam je da od naših kineskih prijatelja učimo, da zajedno sa njima radimo i da zajedno postižemo nova dostignuća na dobrobit obe strane. Rezultat naše intenzivne saradnje u poslednje tri godine je i dolazak kineske kompanije Yanfeng koja uskoro u našem gradu otvara svoje proizvodne pogone. Očekujemo da će i druge kompanije iz Kine prepoznati dobar poslovni ambijent, odlične lokacijske uslove i kvalifikovanu i kvalitetnu radnu snagu koju naš grad ima. Kragujevac je u ovom trenutku grad u jugoistočnoj Evropi koji pruža najbolje uslove za razvoj automobilske i industrije šinskih vozila, vojne industrije, a od pre par meseci i IT sektora, tako da svoju šansu, istakao je Petrašinović, vidimo i u razmeni iskustava sa svetskim liderom u ovoj oblasti – kompanijom Huawei.

Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu uzeo je učešće na „Think – tank“ seminaru koji čini ekspertsko savetodavno telo i Okruglom stolu Međunarodne grupe stručnih savetnika, organizovanog na temu „Interaktivan razvoj i saradnja na obostranu korist“. Inače, Bjeletić je na period od dve godine imenovan za člana te Grupe koju čini 30 međunarodno priznatih stručnjaka, preduzetnika i počasnih građana Sijana, koji publikuju mišljenja i sugestije o ekonomskom, naučnom, tehnološkom, urbanom i društvenom razvoju Sijana.

Zahvaljujući se na ukazanoj časti, da kao član Grupe svojim predlozima doprinese prepoznatljivosti Sijana na domaćoj i međunarodnoj sceni, kao i unapređenju grada u celini, Bjeletić je izneo niz predloga na temu, kako nekadašnja prestonica Kine može da bude važan resurs u izgradnji prepoznatljvog imidža Sijana na globalnom nivou, što u perspektivi može da postane i brend, zaštitni znak Sijana i Kine.

U sklopu Evro – azijskog foruma, gradonačelnik Sijana priredio je večeru dobrodošlice, a predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović učestvovao je u radu Okruglog stola zajedno sa gradonačelnikom Sijana i gradonačelnicima gradova sa kojima Sijan ima potpisane ugovore o prijateljstvu, a posetio je i Međunarodni trgovinski i logistički park, kao i Železnički stručni i tehnički institut u Sijanu. Direktor Gradske turističke ogranizacije Bojan Pavlović sa kineskim poslovnim partnerima razgovarao je o mogućnostima posete kineskih turista Kragujevcu i Šumadiji.

Evro – azijski ekonomski forum, čiji je cilj da se dosegnu novi trendovi u svetskoj ekonomiji uz konsenzus između evropskih i azijskih država, završava se u četvrtak 12. septembra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu