Na teritoriji Šumadije nema afričke svinjske kuge - iKragujevac


Vesti

Sve zakonom predviđene preventivne mere za sprečavanje širenja virusa svinja afričke kuge preduzete su na teritoriji Šumadijskog okruga, rekla je Biljana Stošić Ilić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga na sednici Saveta ŠUO. Formirani su krizni štabovi u svim opštinama, stručne mobilne ekipe koje su svakodnevno na terenu i nema zabeleženog slučaja ove bolesti životinja, dodala je ona.

Četvrta po redu sednica u ovoj godini održana je u proširenom sastavu pa pored predsednika i predstavnika opština i gradonačelnika, prisustvovali su stručna lica, veterinari, inspektori i nadležna lica jedinica lokalnih samouprava zadužena za aktuelno pitanje.

Dr sci.vet. Miroljub Dačić, epizootiolog u Veterinarskom specijalističkom institutu Jagodina koje pokriva šumadijski i pomoravski okrug, predstavio je trenutno stanje na terenu i veterinarskim stanicama. Nadležne veterinarske službe, po rešenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, do sada su na teritoriji Šumadije, Opštine Topola u 10 sela i preko 200 domaćinstava pregledale više od dve hiljade svinja i u tom aktivnom nadzoru nije ustanovljeno ništa što bi ukazivalo na ovaj virus, istakao je dr sci vet. Dačić. Po tom rešenju taksativno su navedene određene mere koje se sprovode u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Prema njegovim rečima od 15. septembra počinje aktivni nadzor nad ostalim delovima teritorije Srbije, van ugroženih područja i nacionalni krizni centar će na nedeljnom nivou dobijati izveštaje sa terena. Za sada je situacija stabilna, rekao je dr Dačić.

Virus napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom Veterinarske inspekcije, ali donosi veliku ekonomsku štetu ne samo za pojedince i sela već, zbog obustavljanja transporta preko Srbije i izvoza mesa, za čitavu državu. U suzbijanju virusa svi podjednako treba da se uključe od pojedinaca, nadležnih službi, jedinica lokalnih samouprava kako bi se sprovela propisana procedura i stanje držalo pod kontrolom, zaključeno je na sednici Saveta Šumadijskog upravnog okruga.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu