Prijem za delegaciju opštine Prnjavor iz Republike Srpske - iKragujevac


Vesti

U zgrade Gradske uprave organizovan je svečani prijem za delegaciju opštine Prnjavor iz Republike Srpske, koja u Kragujevcu borav na inicijativu gradskog Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Srbije.

Delegaciju Prnjavora, predsednika Skupštine opštine Željka Simića, potpredsednika Mira Šikarca i predstavnike boračkih organizacija iz Republike Srpske, dočekali su Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu i unutrašnju saradnju i Jasmina Predojević Simović, pomoćnica gradonačelnika za održivi i ravnomerni razvoj i saradnju sa udruženjima.

Kragujevac ima preko 20 gradova prijatelja i pobratima, najmanje još toliko sa kojima sarađuje iz celog sveta među kojima su i tri grada iz Republike Srpske: Prijedor, Oštra Luka i Kozarska Dubica, podsetio je Aleksandar Štajn, poželevši dobrodošlicu delegaciji Prnjavora. Imajući u vidu da nas povezuju isti narod, vera i geografska blizina, saradnja sa njima usmerena je na mlade ljude i oblasti obrazovanja i kulture, koji predstavljaju mogućnost uspostavljanja bližih odnosa i sa Prnjavorom. Partnertsvo sa kragujevačkim udruženjima na različitim projektima, takođe je jedan od načina saradnje, a Privredna komora Regionalna privredna komora Kragujevac može da poveže privrednike dva grada, rekao je Štajn i izrazio nadu da će već pri sledećem susretu moći da razmene rezultate današnjih razgovora i dogovore se šta je to na čemu bi mogli da zasnuju prve zajedničke projekte.

Uz zahvalnost na pozivu, Željko Simić, predsednik Skupštine opštine Prnjavor je kazao da je ideja uspostvaljanja saradnje na nivou opštinske i gradske uprave Prnjavora i Kragujevca stvorena na osnovu dugogodišnje saradnje pre svega Boračke organizacije opštine Prnjavor i Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Srbije i Kragujevca. Prilikom današnjeg susreta dogovorena je, pre svega uzvrtna poseta predstavnika grada Kragujevca Prnjavoru i definisani segmenti društvenog života koji obostranu saradnju dva grada mogu podići na viši nivo, dodao je Simić.

Inače, Udruženje ratnih vojnih invalida i porodice poginulih boraca Srbije i Kragujevca, tradicionalno već 14. put organizuju takmičenje u ribolovu, koje je ove godine na jezeru „Gruža“ okupilo 20 ekipa boračkih organizacija iz 20 gradova i dva tima iz Republike Srpske.

Takmičenje u lovu ribe udicom na plovak je način da se ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca druže, razmene priče i iskustva i neguju prijateljstva, rekao je Milan Andrić iz kragujevačkog Udruženja. Sa boračkom organizacijom iz Prnjavora uspostavili smo pobratimstvo pre devet godina, zbog čega smo, dodao je Andrić, inicirali da se saradnja dva grada uspostavi i na višem nivou.

Inače, delegacija opštine Prnjavor i predstavnici udruženja položili su danas vence poginulim borcima Kragujevca, pokraj spomenika „Uspenje“.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu