11 kragujevačkih škola imaće jednosmensku nastavu - iKragujevac


Vesti

U 240 škola u Srbiji od ovog septembra zaživeće program jednosmenske nastave. Na području Šumadije, jednosmenski će raditi 11 škola u Kragujevcu.

Ranije je ministar prosvete potvrdio da srpski obrazovni sistem ide u pravcu jednosmenskog rada, ali da je i dalje veliki problem neusaglašenost prostornih kapaciteta u školama širom Srbije.

Jedan od razloga uvođenja ovog pilot programa je i smanjenje broja dece, odnosno đaka.

Statistički posmatrano u Kragujevcu je ove školske godine 100 učenika osnovnih škola manje, dok su srednje škole maksimalno ispunile kapacitete.

Izuzev Medicinske škole novih odeljenja nema, ali ima zahteva za povećanje broja učeničkih grupa kod izbornih predmeta.

Strategijom razvoja obrazovanja, odnosno reformom koja se sprovodi nekoliko godina predviđeno je da se od školske 2020. jednosmenska nastava organizuje u svim školama u zemlji.

Osnovne škole: „Svetozar Marković“, „Đura Jakšić“, „Julijana Ćatić“ u Stragarima i „Sreta Mladenović“ u Desimirovcu prve će organizovati celodnevne aktivnosti za učenike.

Uvođenje jednosmenskog rada u srpskim školama očekuje se od naredne školske godine, a nastupajuća školska godina trebalo bi kroz pilot projekat da obuhvati prvih 240 obrazovnih ustanova u zemlji.

Jednosmensku nastavu predviđala je i stara Strategija obrazovanja ali je nedostajala mreža škola.

Statistički izbrojano u Kragujevcu je ove godine ukupno 100 učenika osnovnih škola manje nego što ih je bilo u prošloj godini, odnosno za četri odeljenja.

Srednje škole maksimalno ispunjavaju kapacitete. U Medicinskoj školi gde ima šest odeljenja otvoreno je još jedno za učenike koji žele da se obrazuju za masažu.

Broj odeljenja proističe iz stručnog uputstva za formiranje. U pojedinim školama, koje ne mogu drugačije da organizuju rad, već moraju da dele odeljenje za nastavu drugog stranog jezika, ili izborne predmete bilo je zahteva da se povećaju grupe.

Svi zahtevi škola su opravdani. Dve su iskazale i potrebu za otvaranjem boravka.

Novina je i ta da se u školskoj 2019 /20. iz kalendara briše mali novembarski raspust, odnosno samo tokom državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra neće se pohađati nastava.

Uskršnji ili aprilski raspust i dalje ostaje u kalendaru slobodnih dana, od 13. do 20. aprila kao dobrodošao odmor za đake.

 

Izvor: rtk
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu