Novi studijski programi povezuju IT znanja sa poslovnim veštinama - iKragujevac


Vesti

Četiri studijska programa koje su kreirali Elektrotehnički, Mašinski, Matematički fakultet i FON iz Beograda, Univerziteti u Kragujevcu i Nišu, predstavljeni su Vladi Srbije.

Vladi su predstavljeni novi master programi pod jedinstvenim nazivom Master 4.0, koji bi trebalo da povežu savremena IT znanja sa poslovnim veštinama

U nastavi će učestvovati i predstavnici IT kompanija, koji će omogućiti obaveznu praksu za studente.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović navodi da su tu najveće kompanije u Srbiji.

"Mislimo da će njihov doprinos predavanjima doprineti studentima da se upoznaju sa novim stvarima, analizom podataka, računarstvo i nove oblasti", kaže Filipović.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je za nju četvrta industrijska revolucija najbolji odgovor na niz problema i izazova sa kojima se zemlja suočava.

"To je za mene najbolji način da Srbija brzo odskoči, da ekonomski rast bude veći, dinamičniji, da se prosečna plata brzo poveća", ističe premijerka.

Master 4.0 programi će obuhvatiti oblasti kao što su analiza podataka, bioinformatika, internet stvari, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, kao i biznis predmete poput menadžmenta, finansija i računovodstva, marketinga, preduzetništva, navodi se u saopštenju Vlade.

Jedan od zahteva javnog konkursa na kome su Master 4.0 programi izabrani bio je i da se u nastavu uključe i predavači iz inostranstva, pa će se tako studenti imati prilike da slušaju predavanja stručnjaka sa prestižnih američkih, španskih, danskih, francuskih, kao i univerziteta iz regiona.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu