RODITELJI POGINULE DONIRALI ORGANE: Žrtva udesa spasla tri života! - iKragujevac


Vesti

Porodica tinejdžerke M. K. (15) iz Kraljeva, koja je preminula nakon sudara automobila koji su se međusobno trkali, dala saglasnost da se oba bubrega i jetra devojčice doniraju bolesnicima

Organi tinejdžerke K. M. (15) iz Kraljeva, koja je pre tri dana preminula u KC Kragujevac od posledica saobraćajne nesreće, donirani su i presađeni pacijentima kojima su spasli život.

Podsetimo, devojčica je povređena u petak u uličnoj trci koja se dogodila u Dositejevoj ulici u Kraljevu, a lekari su se nekoliko dana borili za njen život u KC Kragujevac, u koji je transportovana zbog izuzetno teških povreda.

Moždana smrt

- Kod K. M. je u utorak konstatovana moždana smrt, ali je utvrđeno da su njeni organi podobni za transplantaciju. Lekari su obavili razgovor s roditeljima, koji su dali saglasnost da se oba bubrega i jetra devojčice doniraju onima kojima će spasti život - kaže naš dobro obavešteni izvor:

- Istog dana obavljena je operacija kojom su organi izvađeni, a utvrđeno je da srce K. M. ne može biti transplantirano jer nije dovoljno razvijeno zbog njenih izuzetno mladih godina. Zahvaljujući humanom činu roditelja, spasena su tri života - dodao je sagovornik Kurira.

Posle izvršene operacije, lekari KC Kragujevac isključili su aparate koji su petnaestogodišnjakinju održavali u životu i proglašena je njena smrt.

Oporavak operisanih

- Jedan bubreg koji je pripadao K. M. presađen je mališanu u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, drugi bubreg je dobio pacijent KCS, a jetra je takođe transplantirana u ovoj bolnici. Na svu sreću, svi operisani pacijenti se uspešno oporavljaju - priča izvor i dodaje:

- Veoma je važno da porodice daju saglasnost da se podobni organi doniraju. U KC Kragujevac sličan slučaj se dogodio pre dva meseca, kada je Kragujevčanin nastradao u saobraćajnoj nesreći kao i devojčica. Njegova porodica je dala saglasnost, pa su njegovi bubrezi, jetra i srce transplantirani - kaže naš sagovornik.

Da podsetimo, u udesu u kome je K. M. stradala povređeno je ukupno šestoro maloletnika koji su bili u jednom vozilu, ali i vozač drugog automobila. Navodno, do nesreće je došlo dok su se oni utrkivali ko će brže voziti u Dositejevoj ulici.

Šta je moždana smrt
Nema oporavka

Moždana smrt je trajno i nepovratno oštećenje mozga koji više nema refleks moždanog stanja. Kako stručnjaci objašnjavaju, za razliku od kome, kod moždane smrti nema mogućnosti oporavka pacijenta. Ovo stanje nastaje usled teških krvarenja na mozgu, povreda glave ili moždanih udara.

Šta je presađeno

x 1 bubreg malom pacijentu u Tiršovoj
x 1 bubreg pacijentu iz KCS
x jetra pacijentu iz KCS

 

Izvor: Kurir

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu