Rekonstrukcija pruge: Vozom od Kragujevca do Lapova za manje od pola sata - iKragujevac


Vesti

Batočina -- Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na rekonstrukciji pruge Lapovo–Kragujevac.

Tom prilikom poručila je da će se vozom između ta dva grada od 1. oktobra putovati manje od pola sata.

Mihajlovićeva je kazala da je vrednost radova na rekonstrukciji te pruge, dužine 27,5 kilometara 11 miliona evra, dok je dodatnih četiri miliona evra uloženo u sanaciju klizišta, a radove je finansirala ''Infrastruktura železnice Srbije'' sopstvenim sredstvima.

Na konferenciji za medije u Batočini ministarka je poručila da će zaključno sa idućom godinom u Srbiji biti rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga.

''Regionalne pruge su jednako važne za bolji život građana, kao i glavni koridori koje modernizujemo, a naš zadatak je da stvorimo uslove da se i tim prugama ide brzo i novim vozovima'', rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da pre 2014. godine nije rekonstruisan nijedan kilometar regionalnih pruga u Srbiji, kao i da je Svetska banka u jednoj studiji pre nekoliko godina ocenila da je Srbija na železnici propustila dva i po investiciona ciklusa, odnosno, 40 godina razvoja.

Ministarka je najavila da će sledeće godine biti rekonstruisana i deonica pruge od Kragujevca do Kraljeva što je, ističe, važno za bolje povezivanje i razvoj Šumadijskog okruga.

Upitana kada će u Kragujevcu biti izgrađeni stanovi za pripadnike vojske, kaže da je obezbeđena građevinska dozvola i odobren izvođač radova, te da se uskoro očekuje početak izgradnje.

V. d. direktora ''Infrastrukture železnice Srbije'' Miroljub Jevtić rekao je da će radovi na rekonstrukciji pruge Lapovo–Kragujevac biti završeni mesec dana pre roka, odnosno 30. septembra, i da će putovanje između ta dva grada trajati 26 minuta.

Dodao je da će se voz kretati brzinom od 110 kilometara na čas.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu