Otkup električnog i elektronskog otpada u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Javno komunalno preduzeće „Šumadija“ organizuje i sprovodi otkup električnog i elektronskog otpada za fizička i pravna lica.

Svakog radnog dana fizička lica mogu, od 7 do 15 časova, pozivom korisničkog centra JKP „Šumadije“ Kragujevac, da prijave električni i elektronski otpad.

Ekipe ovog komunalnog preduzeća dolaze na kućnu adresu, gde mere ovu vrstu otpada i novac isplaćuju odmah.

Pravna lica koja poseduju elektronski otpad dužna su da ispoštuju proceduru i ovaj opasan otpad registruju u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ova vrsta otpada preuzima se od fizičkih i pravnih lica svakog četvrtka.

Elektronski otpad predstavljaju svi električni uređaji poput računara, televizora, monitora i mobilnih telefona . Kabasti kućni aparati poput šporeta, frižidera, zamrzivača i veš mašina su električni otpad, koji pripada grupi najbrže rastućeg komunalnog otpada.

Ukoliko se pravilno ne odlaže može da izazove niz posledica po životnu sredinu.

Kragujevčani koji žele da se oslobode elektronskog i električnog otpada mogu da se obrate korisničkom centru JKP „Šumadija“ Kragujevac i prijave odnošenje nepotrebnih elektičnih i elektronskih aparata.

Ekipe ovog komunalnog preduzeća danas su obišle nekoliko kragujevačkih naselja.

Na poziv građana ili pravnih lica ekipe Javno komunalnog preduzeća „Šumadija“ Kragujevac izlaze na adrese i prilikom merenja elektronskog i električnog otpada isplaćuju novac i odnose nepotrebne aparate.

U cilju bržeg i efikasnijeg uklanjanja kabastog otpada JKP „Šumadija“ Kragujevac odlučila je da besplatno organizuje akcije uklanjanja kabastog otpada svake prve i treće subote u mesecu.

Elektronski i električni otpad sadrži opasne materije, teške metale i tečne hemijske supstance a procedura reciklaže mora da bude u skladu sa propisanom zakonskom regulativom.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu