Književnici stvaraju nove stihove i rime u Ljubišu: KRAGUJEVČANIN IZDOMINIRAO, NJEGOVE REČI ĆE VAS ODUŠEVITI! - iKragujevac


Vesti

Novoustanovljena Akademija "Saradnici sunca" u Ljubišu, zavičaju pesnika Ljubivoja Ršumovića, okupila je "male" i "velike" književnike iz ranih krajeva Srbije. Taj stvaralački centar za talentovane mališane svojevrsna je zadužbina velikog pesnika, a ove godine sa mladima rade istaknuti književni i dramski stvaraoci među kojima su i Mošo Odalović, Branko Stevanović i Borka Tomović.

Ljubiški pesnički dvogled ovog leta otkriva neke nove rime i dileme.

"Dokle to meso?! Da bi deda steso, mora da isključi iz jelovnika meso", poručuje Andrija Miletić iz Kragujevca.

I uverljivo svedoči o ulozi rodnog praga u građenju životne energije.

"Nekako sam uspeo da me roda donese u kuću Mihajla Ršumovića i žene mu Milese, smelo sam krenuo životnim stazama krivim, ne znajući šta drugo da radim, osim da živim", ističe pesnik Ljubivoje Ršumović.

I dok se stihovi nižu nad mirisnim otkosima i opevava sve što je mašti milo, ovaj mladi "narod poseban" ulazi u društvo "Saradnika sunca" – kako je još Duško Radović nazvao dobre pisce za decu.

"Nećemo ih mi mnogo učiti, ja bih hteo da mi uzajamno učimo od njih nešto, da oni uče od nas nešto", ističe Ršumović.

Pesnik Tode Nikoletić kaže da u temelj Akademije "Saradnici sunca" ugrađuju najdarovitije – to su deca koja su na svim festivalima literarnog karaktera ovenčani sa mnoštvom nagrada.

U ovom domu nadarenih reči se "otključavaju", a talenti razvijaju i usvršavaju. Rezultat će se pokazati 28. avgusta na završnoj priredbi na zlatiborskom Kraljevom trgu.

"Ovde osim autora će nam doći razni zanimljivi glumci, ekolozi, pisci, prozaisti koji će nas naučiti kako da poboljšamo svoj zanat pisanja. Ja sam napisala prvi roman zove se 'Šta ovo sve, uopšte znači', to je roman za decu i mlade", objašnjava Mima Zečević iz Beograda.

Akademija "Saradnici sunca", projekat Fondacije "Ršum", koju podržavaju Ministarstvo kulture, opština Čajetina i privrednici kraja od naredne godine će uključiti i decu iz Republike Srpske i dijaspore.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu