POSLE MILOŠA VELIKOG STIŽE I VOŽD KARADJORDJE! Evo kuda će proći najavljeni autoput "Vožd Karadjordje" - iKragujevac


Vesti

Koliko je odluka o izgradnji šumadijskog koridora sveža, otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju na otvaranju tri deonica autoputa "Miloš Veliki"

autoput sumadija vozd karadjordje.webpDva kraka ovog koridora počinjaće u Lajkovcu i Mladenovcu, spajaće se u Aranđelovcu, odakle će se voziti preko Topole i rodnog sela vožda Karađorđa Petrovića - Viševca ka Rači kod Kragujevca, a zatim preko Svilajnca i Despotovca do Bora. Na taj način "Vožd Karađorđe" spojiće i koridore 10 i 11.

 

- To će biti brza saobraćajnica sa po dve trake u oba smera koja će povezati centralnu i istočnu Srbiju. Izgradnja te saobraćajnice neće biti u nadležnosti "Puteva Srbije", ali trebalo bi da se završi u naredne četiri godine - ističe Zoran Drobnjak, v.d. direktora "Puteva Srbije".

 Tokom 2019. godine u Srbiji je u saobraćaj pušteno 89 kilometara novih autoputeva 


Projektna dokumentacija za izgradnju šumadijskog koridora je tek u pripremi, međutim već sada je jasno da će ova saobraćajnica imati direktnu vezu sa koridorom 10, odnosno autoputem Beograd - Niš, pošto će ga presecati kod Markovca. Vezu sa koridorom 10 autoput "Vožd Karađorđe" bi mogao da ima i kod Mladenovca, dok bi kod Lajkovca trebalo da se poveže i sa koridorom 11, odnosno autoputem "Miloš Veliki".

"POSLE MILOŠA VELIKOG STIŽE I VOŽD KARAĐORĐE" VUČIĆ NAJAVIO IZGRADNJU JOŠ JEDNOG AUTOPUTA
 

- Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa "Vožd Karađorđe" i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, Svilajnca do Despotovca i Bora - rekao je Vučić u nedelju.

 
Kako je istakao, ovo će biti samo jedan u nizu novih autoputeva budući da se planira i gradnja poslednje deonice autoputa ka Crnoj Gori od Požege do Boljara.

- Šumadijski koridor biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proći će taj autoput i kroz Viševac, gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeju da naprave zajedničke rezultate - dodao je Vučić.

ŠTA TREBA DA ZNATE AKO KRENETE KA NOVOM AUTOPUTU

DEONICE JOŠ NEMA NA NAVIGACIJI!


U "Koridorima Srbije" rekli su da izgradnja brze saobraćajnice "Vožd Karađorđe" predstavlja veliku šansu za razvoj ovog dela Srbije.

- Izgradnja još jednog autoputa kroz Srbiju predstavlja ogromnu razvojnu šansu za domaću privredu, osigurava ravnomerni razvoj na celoj teritoriji zemlje jer je unapređenje putne mreže prvi preduslov razvoja regiona. Činjenica da je 80 odsto investicija u Srbiji smešteno uz autoput govori o važnosti saobraćajne infrastrukture za razvoj privrede. Izgradnja autoputa "Vožd Karađorđe" od velikog je značaja za smanjenje nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih opština kroz koje ovaj autoput prolazi - rekli su u "Koridorima Srbije".

Gradnja moravskog koridora počinje krajem septembra

I pre šumadijskog koridora Srbija bi trebalo da ima moravski koridor koji će povezati koridore 10 i 11 , odnosno zapadnu i istočnu Srbiju, ili Preljinu i Pojate. Izgradnja moravskog koridora u dužini od 110 kilometara trebalo bi da počne krajem septembra, a rok za završetak radova je dve i po godine. Inače, moravski koridor povezaće Čačak, kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac i Ćićevac.

Istočni krak Koridora 10 na jesen

Kada je reč o koridoru 10, saobraćaj se nakon ovogodišnjeg otvaranja južnog kraka kroz Grdelicu odvija gotovo na svim njegovim deonicama osim na delu istočnog kraka od Proseka do Bancareva u dužini od 9,4 kilometra, odnosno na potezu Bancarevo - Crvena Reka dugačkoj 12,4 kilometra. Te deonice trebalo bi da budu otvorene za saobraćaj do kraja oktobra

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu