Na otvaranju auto-puta „Miloš Veliki“ najavljen i Šumadijski auto-put - iKragujevac


Vesti

Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Obrenovca do Ljiga svečano je otvorena. Sa ranije otvorenom deonicom LJig–Preljina činiće celinu od 103 kilometra auto-puta.

Otvaranjem ovog puta saobraćaj se izmešta sa Ibarske magistrale i put od Beograda do Čačka skraćuje na sat vremena. Auto-put će svečano otvoriti predsednik Srbije Aleksandr Vučić.

Predsednik je istakao da je ponosan što je auto-put nazvan po Milošu Velikom i naveo da mu zvaničan evropski naziv E763 ništa ne znači.

„E 763 meni ništa ne znači, a Miloš Obrenović mi znači puno. To je čovek koji je posle Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak.

Stvorio je prvi slobodni ustav, Sretenjski ustav, to je čovek koji je bio nepismen, a ostavio je škole prosvetne ustanove i muzeje.

Ja sam srećan i ponosan što je put dobio ime po njemu„, rekao je Vučić dok se otvorenim autobusom vozio auto-putem.

On je kazao da je Miloš Obrenović do Čačka išao 35 dana, a da će sada autoputem da se dođe za 35 minuta.

Najavio je da će 18.decembra ove godine biti otvorena deonica od Surčina.

Podsetio je kinesku ambasadorku u Srbiji Čen Bo na obećanje koje je dobio od kineskih predstavnika da će do kraja 2021. godine biti otvorena deonica Čačak – Požega.

Vučić je povodom svečanog otvaranja deonice Obrenovac LJig obišao naplatnu stanicu Obrenovac i razgovarao sa predstavnicima kompanija koje su gradile put i kazao da bi svi trebalo da budu ponosni na ovaj auto-put i „oni koji njega vole i oni koji ga ne vole“.

On je najavio izgradnju Šumadijskog auto-puta.

Kazao je da će kasnije obelodaniti trasu i druge detalje novog projekta – autoputa koji će nositi ime Vožd Karađorđe.

To će biti Šumadijski auto-put koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju.

„On će biti od velikog značaja za taj deo naše zemlje„, naveo je.

Predsednik je tokom obraćanja prilikom svečanog otvaranja rekao da će se početi sa pripremom projekta za izgradnju auto-puta „Vožd Karađorđe“.

„To će biti šumadijski auto-put, u ipsilon kraku, da spojimo sever Šumadije i srce Šumadije sa istokom Srbije. Proći će auto-put i kroz njegovo rodno selo Viševac i time ćemo pokazati kako Srbi, kada se pomire, umeju da naprave najbolje i najveće rezultate“, istakao je Vučić.

Auto-put Miloš Veliki će povezati celu Zapadnu Srbiju sa Beogradom, omogućiti nove investicije i značajno doprineti turističkom razvoju tog kraja Srbije.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu