Portreti Stefana iz Kragujevca samo što ne namignu sa papira: Poznati ga vole, a on od umetnosti živi u Srbiji - iKragujevac


Vesti

Kao da će svakog trena namignuti sa papira deluju ljudi na Stefanovim portretima. Parovi, deca, ljubimci i pejzaži dobijaju novi život na njegovom papiru, a oštrim okom i veštom rukom on lovi njihove pojedinosti i šarm i prenosi na hartiju.

Pre samo vek i po portret je bio privilegija bogatih ljudi. Pojava fotografije omogućila je širim masama da sačuvaju svoj lik za budućnost. No mnogi i dalje vole da drago lice, trenutak ili prizor "provuku" kroz stariju umetnost.

Slikari poput Stefana Stevića, mladića iz Kragujevca, spajaju to dvoje. Sa fotografija koje mu naručioci pošalju on te momente čuva olovkom, ali tako da se njihov realizam ne gubi.

- Crtam oduvek, od malih nogu me je umetnost privlačila. Nisam išao na akademiju ili u školu, ali sam se trudio da sve naučim sam. Od saveta starijih slikara fotorealizma, do instrukcija sa tutorijala, upijao sam sve što sam mogao. I danas se samo time bavim - kaže Stefan.

I može, jer porudžbine stižu iz cele Srbije, Balkana i Evrope, a Stefan kaže da nikada nije dobio izazov koji nije mogao da savlada ili želju koju ne bi želeo da ispuni.

- Nedavno sam uradio portret Bredlija Kupera, na kome sam proveo baš dugo vremena. I vrlo sam ponosan na njega - kaže ovaj mladić.

Da li je holivudski superstar video svoj lika iz Kragujevca, ne znamo, ali poznati sa naših prostora davno su bacili oko na Stefanov rad.

- Pre nekoliko godina uradio sam portret Ivana Ivanovića i on se toliko oduševio da ga je objavio u svojoj emisiji. Jednom sam na storiju podelio dve poznate ličnosti da moja publika glasom odabere koga bi želela da nacrtam. Jedna od njih je bila Ivana Španović. Možete da zamislite moje iznenađenje kada je glasala za sebe i napisala mi da baš nju nacrtam - priča Stefan.

Isto je uradio i Miloš Biković.

- On već neko vreme prati moj rad, tako da spremam i njegov portret. Sestra Bogdana Bogdanovića je pre nekog vremena naručila njihov zajednički portret, kako bi mu sliku poklonila za rođendan. Davoru Štefaneku je žena pripremala slično iznenađenje, te mi je tražila da prenesem jednu njihovu sliku, da mu pokloni za njihovo venčanje u crkvi. Ivana Nikolina Jurić, hrvatska modna blogerka, podelila je na Instagramu svoj portret koji sam nacrtao. Poslao sam joj sliku u Nemačku nakon toga - priča Stefan.

Kako kaže, od umetnosti u Srbiji može da se živi.

- Društvene mreže omogućavaju da vam posao stiže sa svih meridijana. Samo morate mnogo da radite i da se usavršavate. Ali da, od umetnosti može da se živi u Srbiji - zaključuje ovaj mladić.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu