Izgradnja replike kuće Đure Jakšića usporena zbog administracije - iKragujevac


Vesti

Administrativne procedure i usklađivanje projektne dokumentacije sa pravilima iz više oblasti građevine usporili su radove na izgradnji replike kuće Đure Jakšića, potvrdila je za Televiziju Kragujevac Minja Obradović, član Gradskog veća za investicije.

Prema najavama, nastavak izgradnje očekuje se u septembru.

Replika kuće Đure Jakišća trebalo je da bude završena u prvoj polovini ove godine, kao i opremanje jedinstvenog multifunkcionalnog prostora.

Dinamika izgradnje je poštovana sve do trenutka kada su se pojvile administrativne prepreke i obustavile zidanje objekta po motivima šumadijske kuće 19. veka.

Podsećamo, grad je obezbedio 30 miliona dinara za izgradnju, a urađeno je idejno rešenje te prostrone celine.

Komisija koju verifikuje Gradsko veće trebalo bi da posle završetka radova da uradi projekat izvedenog stanja, što zapravo znači verifikaciju da li je objekat izgrađen u skladu sa planom izgradnje.

Redosled koraka izgradnje lokalna samouprava sprovodi, ali procedure iz nekoliko oblasti usporile su njenu finalizaciju.

Očekivanja su da u modernom ambijentu po etnološkim motivima ovog područja u Karađorđevoj ulici do kraja godine zaživi prostor u kome će se održavati umetnički programi i promocija šumadijskih vina.

Srušena kuća pesnika i slikara Đure Jakšića iz 19. veka nije bila pod zaštitom kao spomenik kulture jer nije zadovoljavala osnovne kriterijume da bi bila proglašena kao kulturno dobro.

Nosilac projekta je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a sredstva za izgradnju replike Šumadijske kuće u iznosu od 30 odsto finasira i Švajcarska razvojna agencija.

Grad je prošle godine doneo odluku da se izgradnjom replike Đurine kuće sadašnja generacija Kragujevčana oduži jednom od najvećih srpskih slikara 19. veka, za njegov umetnički doprinos nacionalnoj kulturi i prosveti.

Tačno 140 godina posle njegove smrti, Narodni muzej koji inače čuva bogatu zbirku Đurinih radova, njegovu „Devojku u plavom“ izabrao je za simbol obnovljenog nacionalnog muzeja, 141 godinu posle Đurinog vremena Kragujevac će otvoriti vrata kuće najpoznatijeg srpskog boema.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu