KREĆETE PREKO GRANICE? Ako na ovih 6 STVARI NISTE PAZILI, mogli biste da se provedete KAO BOSI PO TRNJU! - iKragujevac


Vesti

Krećete na put, spakovali ste sve, dokumenta ste poneli, ništa ne radite ilegalno i samo hoćete da odete na svoj zasluženi odmor, ali kad dođete na granicu, desi se problem. Evo nekih "grešaka" koje možete da napravite i nesvesno, pa da zbog njih doživite neprijatnost sa carinicima.

Prijavite uređaje cariniku - Ukoliko na primer nosite laptop preko granice, pa čak iako je već korišćen a noviji je model i deluje prilično novo, bilo bi dobro da ga ipak prijavite cariniku, da ne biste platili carinjenje, kao što se nedavno dogodilo Srbinu koji je sleteo na aerodrom "Nikola Tesla", došavši iz Amerike gde je bio na doktorskim studijama. On je laptop dobio na poklon, i koristio ga je već neko vreme, ali carinici u to nisu poverovali pa je morao da plati carinu za ono što nije ni kupio.

Zato je važno da kada izlazite iz naše zemlje, prijavite vrednije stvari, da ne bi pri dolasku pomislili da ste ih kupili u inostranstvu. Obaveza putnika je da na graničnom prelazu prijavi novu robu vredniju od 100 evra koju nosi sa sobom bez obzira na to da li je reč o odeći, tehničkim uređajima, nakitu ili nekoj drugoj robi, koje sa sobom unosi, a ako su vrednije od 100 evra da na njih plati uvozne dažbine: carinu i PDV.

Nemojte nositi više hrane od dozvoljene - Do neprijatnosti može da dođe i u slučaju da pokušate da prenesete hranu, piće, ili duvan u količinama u kojima to nije dozvoljeno. Na sajtovima Ministarstva spoljnih poslova, Auto-moto saveza Srbije i YUTA možete da se informišete koliko je količinski dozvoljeno da se unese hrane u određenu državu.

Ličite na nekog "opasnog" - Ovo je situacija na koju ne možete da utičete, ali može da stvori veliku neprijatnost. Ličite cariniku na nekog ko se nalazi na listi za hapšenje ili nekoj drugoj "crnoj" listi, i dok ne proveri vaš identitet, moraćete da sedite i čekate na granici.

Rođeni ste u Makedoniji, a želite da uđete u Grčku - Zbog političkih odnosa Grčke i sada Severne Makedonije, onima kojima je mesto rođenja u Makedoniji, mogu i da "zaglave" na ulazu u Grčku. Ako vam piše SFRJ, to je sasvim druga stvar.

Nije vam u svim dokumentima ime isto napisano - Jedan Srbin prošlog leta doživeo je neprijatnost tolikih srazmera, da ga je ona koštala putovanja. Izvesni Đorđe, kome je ime baš na ovaj način grafički prikazano u pasošu, to nije naglasio kada je rezervisao avionsku kartu, te ju je avio-kompanija izdala na ime "Djordje". Carinik je zaključio da Đorđe i Djordje nisu ista osoba, pa nijedan ni drugi nisu otputovali.

Pokvaren ili "čuknuti" far, koji nije popravljen pred put - Problem može da se desi ukoliko putujete kolima na kojima postoji neko manje oštećenje, koje je nedavno nastalo, a još ga niste sanirali, poput naprslog fara, šoveršajbne, ili ogrebotine.

Iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) kažu da ih vozači često pitaju šta da rade ako imaju ovakvo oštećenja na vozilu, a namerili su se preko granice. U tom slučaju idealno je da se ponese potvrda od osiguranja ili policijhe, er pri povratku u Srbiju, odnosno na izlazu iz strane zemlje, graničar može pomisliti da je oštećenje na autu nastalo tokom boravka upravo u toj zemlji, te da vozač beži od odgovornosti!

AMSS savetuje putnike da ponesu potvrdu od osiguranja ili policije - zabelešku kada je to oštećenje nastalo - jer pri povratku u Srbiju, odnosno na izlazu iz strane zemlje, graničar može pomisliti da je oštećenje na autu nastalo tokom boravka upravo u toj zemlji i da vozač beži od te odgovornosti. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu