KC Kragujevac imao samo jednog donora organa - iKragujevac


Vesti

Od početka godine 11 porodica dalo je saglasnost da se uzmu organi nakon smrti njihovih najmilijih i zahvaljujući tome spaseno je 27 života, a samo u poslednjih mesec dana bila su tri donora.

U Srbiji na transplantaciju organa trenutno čeka oko 2.000 ljudi i njima je organ donora jedini lek i spas, drugi vid lečenja ne postoji.

Najviše donora bilo je u Kliničkom centru Srbije - sedam, i tu je urađeno i najviše transplantacija - 19.

Klinički centar Vojvodine imao je dva donora i u toj zdravstvenoj ustanovi urađene su četiri transplantacije, dok su po jednog donora imali KC Niš i KC Kragujevac. U KC Niš urađene su dve transplantacije bubrega i dve u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Urađeno je i 12 transplantacija rožnjača.

Najveća boljka što se tiče transplantacionog programa je nedovoljan broj donora, a već mesec dana traje kampanja za doniranje organa pod nazivom "I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da se rezultati nisu popravili za mesec dana, ali da je dobro što se danas više priča o tome.

"Imamo problem, nemamo dovoljno donora i možemo ga prevazići jedino ako budemo pričali o tome i menjali svest ljudi. Oni koji čekaju organe drugog izbora nemaju", rekao je Lončar.

On je naglasio da transplantacioni program ne zavisi od novca u zdravstvenoj kasi, već od broja donora, odnosno pristanka porodica.

Podsetimo, Srbija je u julu prošle godine usvojila Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, kojim su svi građani rođenjem automatski potencijalni donori. Oni koji ne žele da budu donori izjavu o zabrani uzimanja organa mogu da potpišu kod izabranog lekara.

Autor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu