Prijem za učenike međunarodne razmene gradova pobratima - iKragujevac


Vesti

U okviru tradicionalne međunarodne razmene učenika, u Kragujevcu od 18. do 25. jula boravi osmoro najboljih učenika iz pobratimskog grada Sirena, a sa njima zajedno doputovali su i kragujevački srednjoškolci koji su u Francuskoj boravili od 11. jula.

U znak dobrodošlice pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih Stefan Nikezić, za učenike i njihove pratioce, upriličio je zajednički svečani prijem u zgradi Grada i tom prilikom razgovarali su o programima poseta i impresijama koje nose iz pobratimskih gradova. Pomoćnik gradonačelnika govorio je o istoriji pobratimstva dva grada, podsetio da je Siren među prvim gradovima sa kojima je uspostavljen takav odnos i da je Povelja o bratimljenju potpisana u maju 1967. godine.

Grad Kragujevac i Siren imaju pobratimsku saradnju nešto dužu od pola veka i jedan je od prvih gradova sa kojima je Kragujevac potpisao Povelju o bratimljenju. Odnose između ova dva grada pored saradnje u oblasti kulture posebno su negovale i učvršćivale generacije srednjoškolaca koji su u okviru programa međunarodne razmene učenika odlazile u posetu Sirenu a francuski đaci bili naši gosti, rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika, poželevši gostima prijatan boravak u Kragujevcu.

Program posete za francuske đake veoma je raznovrstan i bogat pa pored posete kulturno – istorijskim znamenitostima Kragujevca i okoline, vikend su proveli na Zlatiboru, kupali su se na gradskim bazenima i družili sa kragujevačkim sportistima.

Lepe utiske nose i naši učenici koji su sedam dana proveli u Sirenu. NJihovi domaćini osmislili su bogat i sadržajan program u okviru koga su posetili muzeje Luvr, Orsej, Ajfelov toranj, Američko groblje u Sirenu i sve to uz nezaboravno druženje sa vršnjacima.5-21.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu