NOVE MERE ZAŠTITE ŽENA: Žrtve i nasilnici od sada dobijaju narukvice - iKragujevac


Vesti

Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova uveliko radi na uvođenju nove mere zaštite žrtava porodičnog nasilja putem sistema narukvica za žrtve i počinioce, kako bi policija još efikasnije mogla da reaguje u slučaju da dođe do kršenja mere zabrane prilaska.

Biljana Popović Ivković je u izjavi za Tanjug naglasila i da pored mera koje preuzima MUP, želi da ohrabri celokupno društvo da ne ćuti o ovom problemu, već da o njemu govori i da mu se, kako je poručila, "svi zajedno na najbolji moguć način suprotstavimo".

"Kako bi žrtve bile što sigurnije, MUP, u saradnji sa organizacijom "UN Women" i uz finansijsku podršku Kraljevine Norveške, već sprovodi projekat 'Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji' da bi se kapaciteti policije i drugih državnih organa unapredili", rekla je Popović Ivkovićeva.

Precizira da je najveća pažnja posvećena upravo uvođenju sistema narukvica koje bi bile povezane sa policijskim upravama i stanicama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti i kako bi policija odmah reagovala.

"Upravo uvođenjem ovakvog sistema pokazujemo da problemu nasilja prilazimo na veoma ozbiljan i konkretan način", poručila je državna sekretarka.

Ističe da se moraju na sve moguće načine zaštiti pre svega žene, koje su najranjiviji deo našeg društva, kao i da se uvek osudi nasilje koje zadire u sve pore našeg društva.

"Zbog toga borba protiv nasilja mora biti sistemska, mora da se zasniva na dobroj prevenciji i na primenama novih metoda u samom pristupu ovom problemu, jer samo tako možemo očekivati uspeh koji ima za cilj očuvanje onog najdragocenijeg, a to je ljudski život", istakla je Popović Ivkovićeva.

Podseća da je odmah nakon usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, policija preuzela veću odgovornost, dobijanjem novih ovlašćenja.

Od uvođenja zakona do danas policija je izrekla oko 55.000 hitnih mera, kako privremenog udaljenja nasilnika iz stana, tako i zabrane prilaska i kontaktiranja sa žrtvom.

"Takođe, u okviru našeg Operativnog centra otvorena je besplatna telefonska linija 0800 100 600 koja je dostupna 24 časa, gde se prijavljuje nasilje u porodici na nivou cele Republike Srbije. Svako ko je upoznat u svom okruženju sa nekim porodičnim nasiljem može da prijavi događaj i anonimno", napomenula je Popović Ivković.

Naglašava i da će MUP nastaviti da radi na unapređenju sopstvenih kapaciteta kako bi pružili što bolju zaštitu žrtvama. 

 

Izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu