OPREZNO U VOŽNJI: Broj nesreća vikendom manji ali sa težim posledicama - iKragujevac


Vesti

Srpska carina nastavlja automatizaciju koja će omogućiti i bezpapirno praćenje uvoza i izvoza. Završena je prva faza tog posla u kome Srbiji pomaže EU koja je za te namene već donirala više od milion i 400 hiljada evra.

Zamenik generalnog direktora Uprave carina Veselin Milošević kaže da Srbija u ovom trenutku ima carinski zakon koji je 98 odsto identičan onom koji ima EU.

"Evropska unija nam pomaže u tome, oni finanasiraju, a već smo aplicirali za novim IPA sredstvima za dodatnih devet miliona evra koji će pomoći u drugoj fazi da se ti sistemi uvedu", rekao je Milošević u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, rok je 2023. godina kada na carinama neće biti više papira.

"To znači da će se i uvoz i izvoz obavljati razmenom elektronskih poruka bez carinske deklaracije, bez čekanja na šalterima, bez gubljenja vremena, gde će svi imati isti tretman i predvidljive troškove putovanja", objasnio je Milošević.

Na primer, za kamion koji kreće iz Nemačke u Srbiju ili dalje u Bugarsku, njega na granici očekuje tranzitni postupak koji je već kompjuterizovan.

"Ako želi da robu ocarini u Srbiji, taj postupak će se nastaviti upotrebom elektronskih pomagala, upotrebom kompjutera, neće više biti šaltera, papira, papirnih deklaracija, niti čekanja na carinskim terminalima", objasnio je zamenik generalnog direktora Uprave carina.

Tokom posete francuskog predsednika dve carine su potpisale novi dokument o saradnji.

"Francuska carina je naš dugogogodišnji prijatelj i imamo odličnu saradnju a potpisani dokument samo pokazuje našu nameru da razvijamo odnose i dalje. Oni su zaintresovani, kao i sve carine EU, za sprečavanje zloupotrebe šverca i svega onoga što utiče na njihov budžet a mi smo zainteresovani da preuzmemo sve njihove standarde, sva njihova znanja koje imaju kao visokorazvijena zemlja", rekao je Milošević.

Kada je reč o rezultatima u radu Milošević je rekao da je od početka ove godine carina zaustavila oko dve tone narkotika, nedeljno otkrije oko 30 migranata koji pokušavaju ilegalno da pređu carinu a mesečno se zaustavi nelegalni prenos oko tri miliona evra.
Od nedavno je u funkciji sistem za obaveštavanje vozača putem radio programa u slučaju nezgoda na putu.

"Sistem je uspostavljen od 1. jula i besprekorno funkcioniše na auto-putu i na Ibarskoj magistrali a nadamo se da ćemo do kraja godine proširiti pokrivenost", rekao je Rebić gostujući u Jutarnjem programu.

Sistem se aktivira u slučaju težih saobraćajnih nesreća i stvaranja dužih kolona i zastoja na putu.

"Vozač u tom trenutku kada se prekida radio program treba pažljivo da sasluša informaciju i uskladi vožnju, napravi odmor ili promeni rutu", objasnio je direktor Policije.

Za prvih 20 dana od kako je sistem uspostavljen poslato je 70 informacija vozačima.

Kada je reč o porodičnom nasilju, gotovo da nema dana bez nekog porodičnog obračuna. Prethodnih godina izmenjen je zakon, pooštrena kaznena politika, uvedene hitne mere protiv nasilnika.

"Imamo izuzetno dobar zakon koji policiji daje veća ovlašćenja ali i obavezu. Mi proaktivno delujemo jer kada utvrdimo rizik od nasilja donosimo neku od mera. Tokom dve godine smo izrekli 54.000 ovih mera a u 3.600 slučajeva ta mera je prekršena", rekao je Rebić.

Samo u ovoj godini 17 žena je stradalo u porodičnom nasilju.

"Od žrtava o kojima pričemo preko 80 odsto nikada nije prijavilo nasilje i to je ono što je problem. Pokušavamno, u saranji sa drugim institucijama i nevladinim sektorom, da promenimo svest i građana i žrtava sa porukom da prijave nasilje", istakao je Rebić.

Često se poslednjih meseci dešavalo da je nasilnik, uprkos zabrani prilaska, uspeo da stigne do žrtve i ubije je.

"U ovom trenutku nemamo rešenje kada lice prekrši izrečenu meru. Žrtva se instruiše da prijavi ako primeti nasilnika u blizini ali mi ne možemo odmah da budemo na licu mesta. Još uvek nemamo mehanizam, bilo bi dobro kada bi policija imala aktuelnu informaciju, onlajn o kretanju osobe sa izrečenom merom zabrane prilaska ali to veoma puno košta", kaže direktor policije.

Poslednji slučaj porodičnog nasilja u Knjaževcu podsetio nas je na još jedan problem. Ubica je koristio automatsku pušku i tereti se, između ostalog, za nedozboljenu proizvodnju, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materijala.

"Imali smo tri kruga legalizacije oružja ali je jedan broj naoružanja i dalje u nelegalnim tokovima. Najčešće je reč o oružju zaostalom iz ratova 90-tih i NATO agresije", rekao je za RTS Vladimir Rebić. 

 

Izvor: rts

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu