Ove životinje nose tajne poruke: Evo šta znači kad vidite leptira, bubamaru, guštera ili zmiju - iKragujevac


Vesti

Mnoge od njih smatrali su svetim bićima i verovali da one prenose informacije koje nam šalje Majka Zemlja. Mnogi ljudi i danas veruju da posmatrajući životinje možemo bolje da razumemo energiju koja nas okružuje i da one mogu biti naši duhovni vodiči. Nekima od tih životinja od davnina se pridaju određena značenja, ali kad ih sretnete, ta drevna tumačenja treba da budu samo podsticaj za razmišljanje o tome šta vam vaša intuicija i Priroda poručuju, piše 24sata.hr.

Evo kako možete tumačiti čestu prisutnost nekih od životinja u vašoj blizini, odnosno šta možete uneti u svoj život ako okoliš uredite fotografijama ili figuricama pojedinih životinja.

Leptir je simbol sreće i unutrašnjih promena

Leptir se smatrao simbolom Velike Boginje (Velika Majka, Magna Mater), božanstvom koje je u drevna vremena personifikovalo nebo i zemlju u isto vreme, život i smrt. Otuda seže i verovanje da se veštice mogu pretvoriti u leptire.

Leptiri se u mnogim kulturama smatraju simbolom sreće, a često su i simbol promena i unutrašnje transformacije, odnosno traženje i postizanje sklada između tela i duha. U nekim kulturama simbolizuje umrle pretke i njihovu zaštitu. Ako na nekoga sleti leptir tamnih boja, smatra se da mu to njegov anđeo čuvar koji ima vezu sa umrlim srodnikom šalje važnu poruku i podseća na svoju prisutnost. S druge strane, leptiri svetlijih boja, smatraju se simbolima porodične sreće i zadovoljstva, kao i iznenadnih srećnih događaja.

Ako ste pronašli povređenog leptira, to može biti poruka da posvetite više pažnje svome ponašanju i tome kako se ophodite prema drugim ljudima. Ako sanjate leptira, taj san može biti znak da vas očekuje sudbonosni susret ili započinje romantična veza.

U Japanu postoji verovanje da je leptir simbol porodične sreće i zadovoljstva, pogotovo šareni leptir. Veruje se, takođe, da, ako vam uleti u kuću, nakratko treba da mu dotaknete krila, poželite želju i pustite ga da slobodno odleti. Veruje se da će na krilima nositi vašu želju svetom i da će se ona sigurno ispuniti.

Bubamara sa sedam tačkica nosi sreću

Bubamara se obično smatra znakom sreće i ukazuje na to da stvari idu u vašu korist. Ako često viđate bubamare ili slike bubamara, to može biti znak da treba da budete zahvalni za sve što imate i što vam život pruža. Bubamara takođe ukazuje na to da je dobar trenutak da krenete napred i da počnete da ostvarujete svoje najveće snove i želje.

Ovaj insekt naziva i Božjom ovčicom i smatra se zaštitnikom dece. Ako na sebi ima sedam tačkica, veruje se da donosi sreću. Ali, važno je da ne naudite bubamari, odnosno da je ne zadržavate u zatvorenom prostoru. Treba je pustiti da leti slobodno.

Smatra se da daruje strpljenje i da čoveku na kojeg sleti donosi duhovno i fizičko ozdravljenje. Ako vam sleti na ruku i nakon toga ubrzo odleti, to smatrajte znakom da vas iduće nedelje očekuje lepo vreme.

Soko kao znak da treba da ‘otvorite oči’

Ako često viđate sokola u svojoj blizini, to je možda znak da treba ponovo ili bolje razmotriti neka rešenja koja vam se nude. Njegove oštre oči i snažna krila simbolizuju da kroz svet treba ići ‘otvorenih očiju’, tako da stalno analizirate ono što vam se događa i razmatrate nove mogućnosti.

Soko u vašoj blizini može biti i znak da se u vašem životu pojavio važan učitelj ili lekcija koju treba svladati pre nego krenete dalje. Naravno, to ne moraju biti učitelj ili lekcija u doslovnom smislu, nego u prenesenom značenju:

Moguće je da od nekoga ko vam se pojavio u životu morate naučiti nešto važno. Dakle – slušajte i posmatrajte pažljivo sve oko sebe.

Orao je znak duhovnog napretka

Orao je znak duhovne zaštite i predstavlja višu svest. Ako često viđate orla ili slike orla, to može značiti da se uzdižete u novo područje svesti, odnosno da duhovno napredujete.

U religijama i mitovima mnogih naroda smatraju ga ‘kraljem’ ptica, često i simbolom vrhovnog božanstva. Smatra se da nosi sreću i uspeh. Simbol je moći, snage i pobede.

Vrana kao predznak smrti iz koje se nešto novo rađa

Često se smatra lošim znakom, iako susret s vranom može značiti i da ste spremni da otpustite nešto staro i da ste spremni za ulazak u ciklus ‘smrti i ponovnog rađanja’. U narodnom pesništvu i mitologiji često se javljao kao predznak smrti, ali zapravo je simbol novog rođenja koje nakon te smrti sledi. Simbol je promena, odnosno ukazuje na to da se stvari stalno menjaju i da treba da ustrajemo u tome da svladavamo prepreke.

Može biti znak neravnoteže u vašem životu i potrebe da se zaustavite i osmotrite situaciju. Poziva na to da sledimo svoju intuiciju i snove.

Gušter simbolizuje potrebu da prekinemo s prošlošću

Gušter simbolizuje promenu, fleksibilnost, oštroumnost i brzinu, a ne smemo zanemariti ni odličnu moć kamuflaže, odnosno prilagođavanja na uslove u okolini. Za čovjeka posebnu simboliku ima njihova sposobnost da kada su ugroženi od strane nekog neprijatelja sami sebi otkinu rep, koji im nakon nekog vremena ponovo naraste. To je podsetnik da ponekad treba prekinuti sa svime onime što nas čvrsto drži vezanima za prošlost, odbaciti stare ideje i obrasce ponašanja i stvoriti nove.

Ako često u blizini viđate guštera, ili slike guštera, to može biti pokazatelj da treba posvetiti više pažnje svojim snovima i ciljevima. Možda ste izgubili iz vida što sve možete postići ili zanemarujete svoju sposobnost da postignete sve što zamislite. Gušter je podsetnik na to da imate tu moć, kao i da više energije treba da posvetite tome da negujete to vjerovanje kod sebe.

Zmija nas podseća da treba da oživimo strast

U mitologiji, religiji, nauci i literaturi širom sveta zmije često simbolizuju plodnost, besmrtnost, obnavljanje, lečenje, pa i zlo. U starogrčkoj mitologiji bila je simbol prvih lekara. Neki narodi poštovali su ih kao bogove, ili su bile simbol kraljeva (u kruni faraona uz božanstvo Ra, simbol Boga sunca nalazi se i kobra).

Može predstavljati seksualni simbol, ali i projekciju naše strasti u materijalnom svetu u ljubav prema stvarima. Zmija je snažan podsetnik na životnu silu i strasti koje nas vode u životu. Ako ih često viđate, obratite pažnju na svoje strasti i unesite više energije u to da ih ostvarite, piše 24sata.hr.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu