Odobreno više od 130 zahteva nezaposlenih za pokretanje sopstvenog biznisa - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje odobrila je više od 130 zahteva nezaposlenih za pokretanje sopstvenog posla.

U NSZ-u u Kragujevcu kažu da interesovanje za samozapošljavanje iz godinu u godinu raste, naročito među mlađom populacijom, a da su od ove godine uvećani iznosi finansijske podrške koju nezaposleni dobijaju za započinjanje sopstvenog posla.

U proseku, godišnje na adresu kragujevačkog biroa na javni poziv stigne više od 300 prijava, a rezultati analiza pokazuju da su biznisi započeti na ovaj način održivi u proseku u 70 odsto slučajeva.

U kragujevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje tvrde da je program samozapošljavanja najinteresantniji među nezaposlenim jer, između ostalog, podrazumeva finansijsku podršku nezaposlenima koji planiraju da otpočnu neku samostalnu delatnost.

Ove godine su uvećani iznosi, pa tako nezapsolena lica sada dobijaju 200 hiljada dinara, na 220 hiljada dinara mogu da računaju oni koji su pre prijavljivanja na evidenciju nezaposlenih imali status tehnološkog vipka, dok je 240 hiljada dinara planirano za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Uslov za konkurisanje bio je da su nezaposleni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i da su završili neku od adekvatnih preduzetničkih obuka.

Za ovu meru aktivnog zapošljavanja vlada konstantno interesovanje, štop pokazuje i podatak da se godišnje, u proseku, prijavi više od 300 nezaposlenih. U pogledu delatnosti, zastupnjeno je sve, do proizvodnje do pružanja usluga.

Prema javnom pozivu i ugovorenoj obavezi nezaposleni koji koriste subvenciju moraju da rade najmanje 12 meseci i za to vreme redovno sebi uplaćuju poreze i doprinse.

Posmatrajući rezultate analiza stepena uspešnosti, održivost je u proseku na naivou od 70 procenata, što znači da preduzetnici i posle isteka ugovorne obaveze nastavljaju sa obavljanjem svoje delatnosti.

U kragujevačkoj filijali NSZ kažu da se neretko dešava da korisnici programa samozapošljavanja koriste i neke druge mere ove službe, kao što su program stručne prakse, obuke na zahtev poslodavca, ili program subvencija poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih.

Time se u praksi potvrđuje da su poslodavci uspeli da opstanu na tržištu, ali i da prošire svoju delatnost.

 

Izvor: RTK

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu