MOMENTALNA KAZNA: Kakvi su PROPISI ZA ŠETANJE pasa i ko proverava poštovanje propisa? - iKragujevac


Vesti

Kada izvodimo svog psa u šetnju, da li zapravo znamo pravila pod kojima to možemo da obavimo? Uzmemo povodac i polako sa svojim psom u park, na ulicu i slično. Odgovorni vlasnik treba da se pridržava pravila šetanja kučuća na ulici i boravka sa svojim ljubimcima na javnom prostoru.

 Građani Kragujevca, koji imaju pse kao kućne ljubimce, treba da poštuju odluku grada, da svoje ljubimce u šetnju izvode isljučivo na povodniku i sa zaštitnom korpom.

Od toga su izuzete samo životinje, koje su niže od 30 centimetara. Kazna za nepoštovanje propisa je pet hiljada dinara.

Nadležnosti Komunalne policije utvrđene Zakonom o komunalnoj policiji i Odlukom o komunalnoj policiji su pored ostalog i poslovi kontrole održavanja komunalne zoohigijene i načina držanja i izvođenja kućnih ljubimaca shodno Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Kragujevca.

Kada se izuzmu povodac i korpa, kazna od pet hiljada dinara, sleduje i vlasniku koji za svojim psom nije pokupio izmet.

U grupu za sankcionisanje spadaju i čipovani psi, koji su nepažnjom svog vlasnika ili zato što su izazvani drugim psom, napustili dvorište ili ograđeni boks.

Veterinari kažu da iz perspektive životinje, sve što se kreće ka njoj, ona smatra kao pretnju.

Psa treba od najranijeg uzrasta socijalizovati i navikavati na decu, ali i na druge rase pasa.

Zakonom je jasno definisano, koje rase pasa se karakterišu kao opasne.

Pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, spada u kategoriju opasnih pasa kao i rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu