Gradsko veće utvrdilo predlog odluke o rebalansu budžeta - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće na sednici održanoj 10. jula utvrdilo je predlog odluke o rebalansu budžeta grada Kragujevca za 2019. godinu i uputilo odbornicima na razmatranje i odlučivanje.

Pred odbornicima gradskog palamenta naći će se i predlog odluke o proširenim i dodatnim pravima finansijske podrške porodici sa decom i merom za ostvarivanje demografske i populacione politike.

Proširena odnosno dodatna finansijska podrška porodici utvrđuje se i dodeljuje radi poboljšanja uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece i roditelja, usklađivanje rada i roditeljstva, posebnog podsticaja i podrške roditeljima da ostvare željeni broj dece, poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom, porodica sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i porodica sa decom bez roditeljskog staranja, ostvarivanja demografske i populacione politike grada Kragujevca.

Ova odluka, prema rečima Nikole Ribarića načelnika Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ne donosi ništa novo u toj oblasti, već na jednom mestu definiše sva ta proširena prava, a ukupno ih je deset. Iako kao Gradska uprava nismo u obavezi da ih finansiramo, mi želimo da proširenim pravima iz oblasti društvene brige o stanovništvu, našim sugrađanima omogućimo kvalitetniji i bolji život.

Među proširenim pravima su, podsetio je Ribarić, besplatni udžbenici za učenike prvog razreda osnovnih škola, kao i knjige za nagrađivanje odličnih učenika svih osnovnih i srednjih škola, besplatan prevoz u javnom gradskom saobraćaju za sve osnovce i srednjškolce bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole, boravak na Kopaoniku tokom letnjeg raspusta za decu iz socijalno ugroženih porodica, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju, a u okviru mera za ostvarivanje demografske i populacione politike to je finansijska podrška za vantelesnu oplodnju.

Gradsko veće uputilo je u skupštinsku proceduru i predlog odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva na teritoriji grada Kragujevca kojom se utvrđuju obveznici plaćanja, osnovica, visina i olakšice.


 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu