Grad Kragujevac učesnik u takmičenju „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je jedan od 60 gradova u Srbiji u kome je od 1. jula počelo nacionalno takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“. Pod sloganom „Plati karticom i pobedi“ takmičenje u okviru Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, organizuje Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa NALED-om a uz podršku Mastercard i Visa.

Grad Kragujevac je na šalterima Gradske uprave početkom ove godine postavio sedam POS terminala i na taj način omogućio građanima plaćanje administrativnih taksi i naknada platnim karicama bez popunjavanja uplatnica i dodatnog čekanja u redovima banaka i pošta.

Terminali za plaćanje platnim karticama nalaze se na prijemnom kružnom šalteru zgrade Gradske uprave, zatim šalterima gde građani podižu Izvode iz matičnih knjiga rođenih ili venčanih, na prijemnom šalteru objedinjene procedure Gradske uprave za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, šalterima Gradske poreske uprave i prostorijama gde se vode matične knjige lica sa teritorije opština Peć, Klina i Istok.

Mogućnost bezgotovinskog plaćanja koje za građane i privredu znači niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost, a za državu transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj preporučila je i grad Kragujevac da učestvuje u nacionalnom takmičenju, za čije pobednike su obezbeđene vredne nagrade.

Grad ili opština koja do 31. decembra 2019. godine zabeleži najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20 hiljada evra. Pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju „U službi građana” u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Srbije, a prvih 10 gradova i opština plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja”.

Za sve koji se tokom trajanja takmičenja, odluče da usluge plate karticom na šalterima Gradske uprave, obezbeđene su najniže provizije od 45 dinara na uplate do 4.500 dinara, odnosno 1% za uplate veće vrednosti.

Rang lista lokalnih samouprava koje učestvuju na takmičenju na nacionalnom portalu posvećenom borbi protiv sive ekonomije www.uzmiracun.rs biće objavljivana na nedeljnom nivou.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu