Nikolić o ostanku Fijata u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Dolazak Fijata u Kragujevac promenio je panoramu grada. Ljudi su počeli da rade. Kragujevac je ucrtan na investicionoj mapi Jugoistočne Evrope. I danas zahvaljujući takvoj poslovnoj odluci Fijata, iz godine u godinu, sve je manje lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, broj zaposlenih raste, rastu i prihodi grada, kvalitet života je bolji, kulturni život je kvalitetniji, sport se razvija. Sve to posledica je dolaska takog investitora, kazao je gradonačelnik Radomir Nikolić za Oko magazin Radio televizije Srbije, koji je u potrazi za odgovorom zašto plaćeni odmor u Fijatu traje nešto duže od uobičajenog posetio Kragujevac.

Zahvaljujući Fijatu sve je krenulo na bolje, pojavio se optimizam u gradu. Fijat je pokrenuo i lavinu dolaska investitora u Kragujevac, ali sve manje je značajan za grad zbog toga što se pojavljuju novi investitori koji zapošljavaju ljude i Fijat u toj velikoj masi novozaposlenih postaje samo jedan deo. Mi sada Fijat posmatramo kao bilo kog drugog investitora. Grad Kragujevac najverovatnije neće produžiti subvencije koje je davao za početak biznisa, a reč je o pet miliona evra u prethodnih deset godina. Verujemo da bi sa toliko novca mogli mnogo toga drugog da pokrenemo. Simens je, podsetio je Nikolić, otvorio fabriku u kojoj će da proizvodi vozove, a u skorijoj budućnosti i tramvaje. Kragujevac je okrenuo potpuno novu stranicu u svom industrijskom razvoju i iako je magnet za komponentaše ne želi da vezuje svoju privredu isključivo za auto industriju.

Nadam se da Fijat neće otići, rekao je Nikolić. Ovde ima dobre uslove, dobro obučenu radnu snagu, njihova fabrika je jedna od najmodernijih u Evropi za proizvodnju ove klase vozila i oni su dosta uložili u taj pogon. Ipak, od njihovih poslovnih planova zavisi hoće li početi proizvodnju novog modela ili ne. To je nešto što svi čekamo, ne samo mi, nego i njihovi komponentaši. Nažalost, mi ne možemo previše da utičemo na poslovnu odluku Fijata.

Koliko nam je stalo da se naša fabrika dalje razvija, rekao je Nikolić, pokazujemo i time što grad Kragujevac za potrebe svog voznog parka kupuje Fijat 500 L. To nije od prevelikog značaja za samu fabriku, ali pokazuje koliko grad voli tu fabriku i koliko želi da ona dalje napreduje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu