DOBRE VESTI: Zastavina ambulanta nastavlja normalno sa radom - iKragujevac


Vesti

Proces prinudne likvidacije Zastava zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika je povučen, tako da će ovo Privredno društvo koje obavlja zdravstvenu delatnost do kraja 2019. godine nastaviti da funkcioniše kao i pre.

Kako je, za Televiziju Kragujevac, rekla Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, grad će do kraja godine izmiriti sve finansijske obaveze, jer od 1. jaunara 2020. počinje primena odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje podrazumevaju prelazak primarne zdravstvene zaštite, sa lokalne samouprave na republički nivo.

Iako su nadležni u jednom trenutku ocenili da je prinudna likvidacija Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava put bez povratka, ili put u jednom smeru, poslednji događaji govore da to baš i nije tako.

Privremeno pripajanje Domu zdravlja, ili osnivanje novog Zavoda neće biti potrebno.

Do kraja godine, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava će funkcionisati kao privredno društvo pre procesa prinudne likvidacije, dok od 2020. godine prelazi u nadležnost države.

Prema najavama, grad će do kraja godine izmiriti sve finansijske obaveze Zavoda u iznosu od oko 100 miliona dinara.

U suprotnom, ako do početka primene odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti, medicinska ustanova u nadležnost Ministarstva zdravlja uđe sa dugovima, lokalna samouprava postaje njen solidarni dužnik.

Rešenje o obustavi postupka prinudne likvidacije, usledilo je nakon uvida u kompletnu dokumentaciju ovog privrednog društva.

U Zastavinoj medicini rada tvrde da nastavljaju sa uobičajenim radom.

Svi žiro-računi su u funkciji, a zaposleni su početkom nedelje primili zarade.

U Zavodu podsećaju da su službe opšte medicine i ginekologije u prošloj godini obavile 180 hiljada pregleda, specijalistička služba sa ultrazvukom i rendgen dijagnostikom 85 hiljada pregleda, a medicina rada 10 hiljada.

Reha centar imao je 32 hiljade poseta, dok je laboratorija uradila 400 hiljada različitih analiza.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu