IZBOR NIJE SLUČAJNO PAO NA KRAGUJEVAC: Počela izgradnja Državnog data centra, evo kako se i zašto država odlučiala baš za srce Šumadije! - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je juče počela izgradnja Državnog data centra koji će obezbediti čuvanje podataka od velike važnosti za državu, a postavljanju kamena temeljca prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je istakla da će za 12 meseci Srbija dobiti jedan od najmodernijih data centara u svetu, u koji će biti uloženo 30 miliona evra i koji će, kako je rekla, voditi Srbiju u budućnost novih investicija i tehnologija.

Ona je ocenila da je izgradnja Državnog data centra važna zbog pune bezbednosti podataka građana, a Srbija će se time naći na mapi zemalja koje imaju svopstveni data centar za čuvanje i bezbednost podataka.

Navela je da će to biti najmoderniji infrastrukturni centar, a uz sve ono što je do sada urađeno u eUpravi, naglasila je, to će omogućiti još bržu upravu.

Treća važna stvar, navela je premijerka, jeste da je to veliki korak u daljem pozicioniranju Srbije kao zemlje koja je kredibilna destinacija za investcije.

"Podaci su danas nafta. Najbolja stvar je ako neko vas izabere da čuvate podatke, to mnogo govori o vama, da ste bezbedna, stabilna, predvidiva, kredibilna destinacija za investicije, navela je Ana Brnabić.

Poslednji razlog je taj što to pokazuje da Srbija, njene građevinske kompanije, uprava, fakulteti i kadrovi mogu da izgrade najmodernije i tehnološki najzahtevnije projekte.

- Izgradnju Državnog data centra postavila sam sebi za cilj još kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Tada sam govorila da naša državna uprava mora da izgleda drugačije, da više ne maltretiramo građane s papirima i čekanjima na šalteru. Sve smo to zaobišli uvođenjem moderne tehnologije i transformacijom uprave koja je sada u službni građana, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je to uvedeno, iako Srbija za takve projekte nije imala osnovnu infrastruktru.

Podsetila je da su najpre podaci iz matične knjige rođenih prevedeni u elektronski oblik, zatim podaci o državljanstvu, a onda je uveden centarni registar građana.

- U jednom trenutku pitala sam gde čuvamo te naše podatke, i to malo koje imamo u elektronskom obliku, ispostavio se da se oni čuvaju pojedinačno u svakom ministarstvu u nekoj maloj sobi bez adekvatnog napajanja, hlađenja i sigurnosti, navela je Brnabićeva i dodala da je iz tog razloga osnovana Kancelarija za IT i eUpravu.

Prema njenim rečima, Kancelarija je za dve godine uspela da uradi ono što država nije uradila prethodnih 15 godina, da je uradila čak i više nego neke razvijenije države za sedam ili deset godina.

Državni data centar koji se nalazi u Beogradu, gde se trenutno čuvaju svi podaci građana, privrede i države i koji su iz malih kancelarija ministarstava prebačeni u taj centar.

Razvoj eUprave, istakla je premijerka, zahtevao je i veći prostor za čuvanje podataka, te su osim matične knjige i državljanstva, vremenom elektronski oblik dobili sud, zdravstveni karton, recept, upisivanje u vrtić...

"Sledeće važno pitanje koje smo postavili jeste u kakvim se bezbednosnim uslovima čuvaju podaci građana. Potrebna nam je još jedna bezbednosna brana za podatke. Mnoge naprednije zemlje svoje podatke čuvaju u nekim drugim zemljama, mi nismo želeli to da uradimo, već smo odlučili da naši podaci budu čuvani u našoj zemlji, podvukla je Brnabićeva.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović ocenio je da izgradnja Državnog data centra predstavlja prekretnicu u razvoju eUprave i IKT sektora u Srbiji, i da će doprineti da Srbija preskoči deset stepenika i uskoči u četvrtu indrustrijsku revoluciju i tako se vine u tehnološke vrhove.

Istakao je da površina Državnog data centra zauzima četiri hektara, da će se objekat prostirati na 11.000 kvadratnih metara, kao i da će u njemu raditi nekoliko stotina ljudi koji će održavati sistem.

Jovanović ističe da će data centar biti sagrađen tako da obezbeđuje maksimalnu energetsku efikasnost i minimalno korišćenje energije, što će ga, kaže, činiti jednim od 10 najefikasnijih data centara u svetu.

Dodao je da potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa dva svetska giganta, Majkrosoftom i Orakjom, kao i s najvećom srpskom bankom, Bankom Poštanskom štedinicom, pokazuje da te kompanije imaju poverenja u projekat.

Direktor Kancelarije govorio je i o načinu pripreme za početak izgradnje Državnog data centra i kazao da su sa studijom izvodljivosti otišli na konsultaciju kod premijerke koja im je savetovala da u planiranju izgradnje objekta ne preskoče nijedan korak, da u pripremi izgradnje budu temeljni i da će timskim radom doći do uspeha.

- Tog saveta smo se pridržavali od prvog do poslednjeg dana”, rekao je Jovanović. Zatim su, kaže, angažovani građevinski profesionalci, angažovana konsultantska kuća koja je dala savete za izgradnju, a najbitniji zadatak je, ističe, bio pronalazak lokacije.

Za Kragujevac su se odlučili jer, navodi, ima razvijenu putnu infrastrukturu, visokoobrazovane kadrove, jer se nalazi na drugoj tektonskoj ploči, napravljen je i stogodišnji plan plavljenja, ima dovoljnu udaljenost od brana, aerodroma i vojne industrije.

- Svi ti kriterijumi doveli su nas najbezbednijeg mesta u srcu Šumadije, objasnio je Jovanović. Zahvalio je Gradu Kragujevcu što je ustupio četiri hektara zemljišta za izgradnju Državnog data centra i što je građevinska dozvola izdata u najkraćem roku.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da je Kragujevac danas najbezbedniji grad, jer je odabran kao mesto s najmanje rizika od elementarlnih nepogoda, kriminalnog rizika, opremljeno s putnom infrastruktruom i s dovoljno stručnih i obrazovanih ljudi.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu