Srpsko - ruska mobilna klinika - iKragujevac


Vesti

Zahvaljujući Memorandumu o saradnji između Grada Kragujevca i Ruske humanitarne misije tokom jula u okviru projekta Srpsko-ruska mobilna klinika biće pregledani meštani 14 mesnih zajednica na seoskom području. Memorandum o saradnji danas su potpisali gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i rukovodilac predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu dr Mihail Bondar. Projektom su, u cilju prevencije i rane dijagnostike bolesti, predviđeni preventivni zdravstveni pregledi meštana sela u okolini Kragujevca koja nemaju zdravstvenu ambulantu. U specijalizovanom kombi vozilu preglede će obavljati lekar iz Rusije u saradnji sa lekarima i medicinskim tehničarima Doma zdravlja Kragujevac.

Sporazumom koji je potpisan sa ruskom humanitarnom organizacijom dogovoreno je, ne samo da pomognemo građanima kojima je zbog udaljenosti ambulante zdravstvena usluga manje dostupna, već će biti prilika da naši lekari razmene znanja i iskustva sa lekarima iz Rusije, uspostave saradnju i sagledaju mogućnost primene takvog vida zdravstvene zaštite i na području Kragujevca, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić. On je istakao da je ovo samo početak saradnje koja će se razviti i na druge oblasti i izrazio nadu da će se uspešno ostvariti i saradnja ruske humanitarne organizacije i Kliničkog centra.

Govoreći o misiji i programima koje sprovode, Mihail Bondar, rukovodilac predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu je rekao da su prvi put u Kragujevcu i da je Memorandum platforma za dalji razvoj saradnje. Uz zajednička angažovanja ruske i srpske strane činimo nešto korisno za najstarije i najugroženije kategorije stanovništva Kragujevca i okoline, rekao je dr Bondar i dodao da je u planu da se pored zdravstva saradnja ostvari i u oblasti obrazovanja i nauke a da je humanitarni rad dobar start.

Sa članovima delegacije predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu o projektu i mogućim novim programima i aktivnostima saradnje razgovarali su dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac sa saradnicima.

Nakon potpisivanja Memoranduma u zgradi Gradske uprave, ekipa lekara i medicinskih tehničara otišla je na prvi teren u selo Bukorovac. Do 15. jula besplatne lekarske preglede u periodu od 9, 00 do 15, 00 sati će obavljati na teritoriji još 13 mesnih zajednica i to Velika Sugubina, Vlakča, Drenovac, Drača, Dobrača, Dulene, LJubičevac, Masloševo, Trmbas, Cerovac, Rogojevac, Cvetojevac i Kamenica.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu