RHMZ izdao upozorenje na paklene vrućine: Čekaju nas dva ekstremno topla dana, temperature do 39 - iKragujevac


Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ odnosi se na vreli talas koji će nas pogoditi danas i sutra, sa maksimalnim dnevnim temperaturama od 35 do 39 stepeni.

Prema aktuelnoj prognozi, najtopliji grad biće Niš, potom Novi Sad, Loznica, Beograd, Kragujevac i Negotin.

Niže temperature očekuju nas samo na planinama: Na Zlatiboru će takođe biti veoma toplo sa 31 stepenom, a na Kopaoniku biće 24.

Sutra će biti još toplike, ali će tokom večeri i noći očekuje priliv nešto svežijeg vazduha što znači da može doći do lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Nakon toga sledi nam zahlađenje, tačnije prijatno i umereno toplo letnje vreme.

Toplotni talas koji je tokom vikenda zahvatio Evropu doneko je katastrofalne probleme: požare šitom Francuske i Španije, pa čak i ljudske žrtve. U mnogim regijama zabeležene su rekordne temperature.

Ovaj pakleni talas je posledica sudara visokog atmosferskog pritiska sa vrelim vazduhom iz severne Afrike, Portugalije i Španije.

OPASNOST PO ZDRAVLJE

Simptomi kao što su glavobolja, vrtoglavica, gubitak apetita, mučnina, prekomerno znojenje, grčevi, ubrzano disanje ili pojačana žeđ znače da je telo ugroženo usled visokih temperatura i da je potreboo rashladiti se. U slučaju rasta temperature tekla preko 40 stepeni, odmah se javiti lekaru.

Toplotni udar uslovljava prestanak znojenja i otežano disanje, a može da dovede do nesvesti, ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

Fizičke aktivnosti bi pri ovakvom vremenu trebalo smanjiti, a ako je baš neophodno, činite ih rano ujutro, između 4 i 7 sati, kada je temperatura najniža.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu