BORAČKI KRŠ stavljen pod zaštitu države - iKragujevac


Vesti

Borački krš je stavljen pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije kao spomenik prirode. Ovaj fascinantan predeo se nalazi jugozapadnoj Šumadiji, između južnih ogranaka planine Rudnik i severnih ogranaka Kotlenika.

Spomenik prirode „Borački krš”, obuhvata deo Rudničko–kotleničke oblasti, i nalazi se u jugozapadnoj Šumadiji između Rudničkih, Kotleničkih i Gledićkih planina na teritoriji opštine Knić i obuhvata katastarsku opštinu Borač. Površina ovog spomenika prirode iznosi 68,22 ha, od čega je 54,35 ha (79,67%) u državnom vlasništvu, 12,89 ha (18,89%) u privatnom vlasništvu, a 0,98 ha (1,43%) u drugim oblicima svojine.

Međutim, Borački krš je pod zaštitom i kako bi se očuvale kombinacije različitih geoloških, geografskih i mikroklimatskih okolnosti koje su doprinele da se na ovom području razvije karakteristična flora i fauna, od kojih su mnoge vrste zaštićene na osnovu nacionalnog zakonodavstva, potom kako bi se očuvala značajno kulturno-istorijska celina koja se razvijala u kombinaciji sa prirodnim vrednostima i kako bi se očuvao visok nivo kvaliteta predela. Njegov najviši vrh se nalazi na 515 metara nadmorske visine.

Borački krš je redak reljefni fenomen, uzvišenje vulkanskog porekla nastalo pre oko 20 miliona godina, a čini ga niz stena velike čvrstine i postojanosti koje imaju specifičan oblik - stubaste su i kupaste. Borački krš ima nekoliko hiljada godina dugu istoriju, a danas se pri usponu mogu videti delovi srednjovekovnog grada Borač. U podnožju je groblje iz istog perioda, kao i crkva, ovakva kakva je danas, izgrađena 1359. godine.

Boračkim kršom kao spomenikom prirode upravljaće Srbijašume.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu