Skoro MILION evra za 3 projekta u Kragujevcu: Izgradnja sportskih terena u Velikom parku, povezivanje industrijske zone sa auto-putem, sanacija mosta kod Šest topola - iKragujevac


Vesti

Za realizaciju tri projekta, ukupne vrednosti od blizu milion evra, grad Kragujevac dobio je podršku Evropske unije, preko razvojnog programa EU PRO u iznosu od 810 460 evra. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) a Evropska unija je za ovaj trogodišnji program, koji je počeo u januaru 2018. godine, za 99 jedinica lokalne samouprave opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra.

U Kragujevcu je u toku realizacija projekta Izgradnja otvorenih sportskih terena u Velikom parku i Revitalizacija i proširenje braunfild investicije u staroj industrijskoj zoni. Tim povodom Šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefen Hudolin sa saradnicima, posetio je Kragujevac i obišao gradilišta.

Radovi teku po planu a Kragujevac je, ocenio je Hudolin, bio jako uspešan i obezbedio značajna sredstva kojima je podržao realizaciju prioriteta u gradu. U našem budžetu imamo još dosta sredstava, ne samo za tekuće nego i buduće projekte, namenjene regionalnom razvoju i podršci gradovima i opštinama.

Drago mi je da je Evropska unija u razvoju poslovne i lokalne infrastrukture odnosno unapređenju konkurentnosti lokalne privrede i kvaliteta života ljudi u Kragujevcu može da podrži razvoj stare industrijske zone gde ćemo napraviti bolje uslove za rad, investicije i nova radna mesta, ali i da dajemo svoj pečat u oblasti sporta na jednom tako prepoznatljivom mestu kao što je košarkaški teren u Velikom parku, kazao je Štefen Hudolin.

Izgradnja komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje treba da povežu stare i nove lokacije u industrijskoj zoni sa auto – putem, biće od velikog značaja za potencijalne ali i postojeće investitore, s obzirom na to da su kompanije koje ovde trenutno rade 95 posto izvozno orijentisane, kazala je Minja Obradović članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. Pored pristupnih saobraćajnica, žitelji tog naselja dobiće priključak za vodu i kanalizaciju.

Što se tiče kultnog mesta u Velikom parku, gde su na košarkaškom terenu odrastale generacije Kragujevčana, izgradnjom sportskog terena želimo da vratimo duh vremena kada su tu trenirali Nikola Lončar ili Gordana Bogojević, istakla je Minja Obradović. Osim terena i trbina, biće rekonstruisana pešačka zona, ulazna kapija, ograda i kišna kanalizacija, a u planu je i nabavka odgovarajuće opreme.

Treći projekat odnosi se na izradu tehničke dokumentacije za sanaciju mosta preko reke Lepenice kod Šest topola čime će se stvoriti uslovi za njegovu rekonstrukciju što će omogućiti bezbedan saobraćaj kako za korisnike industrijske zone tako i njihove dobavljače.

Tokom dana, predstavnike Delegacije Evropske unije primio je i gradonačelnik Radomir Nikolić koji je zahvalio na tome što su prepoznati projekti grada. Reč je o prioritetima za čiju realizaciju nismo imali dovoljno sredstava, a koji su od velikog značaja za razvoj grada i unapređenje kvaliteta života. Zbog toga se u prethodnom periodu intenzivno radilo na izradi projekata i pokazalo se da je ta strategija urodila plodom. Uspešnost projekta grada Kragujevca na konkursima koje raspisuje Delegacija EU ili država preko Kancelarije za javna ulaganja odnosno resorna ministarstva je 95 posto.1-54.jpg

4-45.jpg3-53.jpg2-55.jpg5-44.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu