Prijem za učenike koji putuju u Trogen - iKragujevac


Vesti

Učenici Osnovne škole Dragiša Luković Španac, TUŠ Toza Dragović i Prve kragujevačke gimnazije u petak, 28. juna u okviru projekta interkulturalne razmene putuju u Švajcarsku u dečije selo Trogen. Reč je o projektu koji je donacija Dečije fondacije Pestaloci iz Švajcarske a realizuje ga Udruženje srpsko – romskog prijateljstva Stablo uz podršku grada Kragujevca.

Udruženje Stablo duži niz godina uz podršku Pestaloci fondacije realizuje projekat interkulturalne razmene dece, a ove godine devet učenika iz Kragujevca će provesti 15 dana u dečijem selu Trogen. Pored učenika iz Srbije u periodu od 28. juna do 14. jula tamo će boraviti i njihovi vršnjaci iz Ekvadora, Salvadora, Gvatemale, Jugoistočne Azije i Makedonije i svako od njih će predstavljati svoju državu, narod, tradiciju, kulturu i običaje što je i osnovna ideja čitavog projekta, rekao je Milan Petrović, predsednik Udruženja Stablo.

U ime grada učenike je pozdravio i poželeo srećan put prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje koji je učenicima čestitao što su izabrani da budu ambasadori svoje zemlje i vršnjacima iz različitih krajeva sveta predstave svoj grad, kulturu, običaje svog naroda.

Osim što će posetiti jednu evropsku zemlju, upoznati druge kulture, narode ali i različite vere, putovanja uvek ostaju sačuvana u sećanju svakog deteta i čoveka, a naročito ovakva putovanja na kojima se stiču i dragocena prijateljstva sa vršnjacima iz čitavog sveta, rekao je prof. dr Manojlović. On je podsetio da grad Kragujevac neguje dugogodišnje odnose koji su započeli upravo razmenom učenika i nastavili da se razvijaju i u drugim oblastima.

Program posete koncipiran je tako da se kroz sport, igru i edukativne radionice mladi upoznaju, saznaju i nauče o drugim kulturama i narodima, o pravima deteta, diskriminaciji, antirasizmu. Pored toga, obići će fabriku čokolade u Cirihu, Alpe i Šafhauzen jezera, a imaće priliku i da gostuju na radio programu, gde će govoriti o svojoj zemlji, školi, pravima u školi i van nje.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu