JKP Šumadija intezivno radi na uređenju zelenih površina - iKragujevac


Vesti

Smenjivanje obilnih kiša i jakog sunca tokom celog proleća uslovilo je bujanje vegetacije, a zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću „Šumadija“ rade punom parom kako bi sve zelene površine na teritoriji grada bile pokošene.

Pedesetoro radnika je na terenu, a nadležni najavljuju završetak radova na zelenim površinama najdalje do kraja naredne nedelje, ukoliko budu povoljni vremenski uslovi.

Osim ovih poslova, u toku je renoviranje pijace u naselju Bubanj, koje takođe obaljaju radnici ovog komunalnog preduzeća.

Ekipe radnika sa svom raspoloživom mehanizacijom intenzivno rade na košenju i uređenju zelenih površina u naselju JNA iza zgrade grada, u Rudničkoj ulici, naselju Grujina česma, i Metinom brdu.

Za danas je planirano košenje zelenih površina u užem gradskom jezgru, kod Sušičkog potoka i u naselju Aerodrom.

U Kragujevcu je 300 hektara pod zelenilom koje održavaju zaposleni JKP Šumadija.

Osim zelenih površina u gradu i prigradu o 23 hektara zelenih površina u Šumaricama, takođe, brine ovo komunalno preduzeće.

Sezona uređenja počela je krajem marta, a od tada do danas u gradu je na raznim lokacijama posađeno 80 hiljada cvetnih sadnica i oko 80 novih stabala drveća.

Iako je na uređenju zelenih površina uposleno 50 radnika posao će biti okončan uskoro, jer su obilne padavine ometale radnike da na vreme pokose sve planirane površine u gradu.

Kako bi grad bio uredan, lep i čist potrebno je da osim zaposlenih brigu o gradu u kome žive preuzmu i građani.

Iz gradske kase izdvajaju se značajna materijalna sredstva za obezbeđivanje sadnog materjala, nabavku parkovske galanterije, ali i angažovanje sezonskih radnika koji pomažu zaposlenima ovog komunalnog preduzeća.

Ekološka svest kod građana trebalo bi da bude na višem nivou, pa nadležni stalno apeluju na građane da se ne lome mlade sadnice, ne gazi trava i ne uništava cveće.

Do jeseni će biti posađeni novi drvoredi u nekoliko kragujevačkih naselja.

Inače, zaposleni u JKP Šumadija intenzivno rade i na uređenju partera zelene pijace u naselju Bubanj.

Ovo je jedna od gradskih pijaca na kojoj se snabdevaju brojni građani, a koja će početkom jula imati potpuno nov izgled.

Parter će biti potpuno obnovljen, presvučen novim betonom a prodavce i kupce na svečanom otvaranju dočekaće nove pijačne tezge.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu