OD RASPORENOG GRUDNOG KOŠA DO TUMORA OD 50 KG Lista neverovatnih podviga naših lekara zbog kojih im se SRBIJA DIVI - iKragujevac


Vesti

Vest o tome da je hirurški tim Urgentnog centra Kliničkog centra u Beogradu odstranio pacijentkinji tumor težak oko 50 kilograma odjeknula je ovih dana u domaćoj javnosti. Ipak, ovaj podvik naših lekara samo je jedan u nizu.

Doktori su, naime, uspeli da pacijentkinji odstrane dva ogromna ginekološka tumora sa jajnika i materice, a većina njih je prvi put u životu videla tumor ove veličine.

Zbog težine intervencije ali i pacijentkinjinog opšteg stanja, tim od pet lekara je više od tri sata proveo u sali.

Greda probila grudni koš

Težak izazov za lekare bio je i prošlogodišnji slučaj u Kragujevcu kada se u saobraćajnom udesu povređenoj ženi drvena greda sa zarđalim ekserima zabola u grudni koš. Zahvaljujući izuzetnim naporima lekara, ona je danas zdrava žena a za njene povrede kažu da ih niko nikada nije preživeo, obzirom na polomljena rebra, grudnu i ključnu kost, nagnječeno srce i vratni pršljenovi, ruka otkinuta do ramena..fotokc.pngRasporene grudi drvoseče

 

Drvoseča iz Vrnjačke Banje sa neverovatnim povredama preživeo je samo zahvaljujući uigranom timu najboljih hirurga u Opštoj bolnici "Studenica". On se u sred posla okliznuo i pao grudima direktno na uključenu motornu testeru. Ona mu je otvorila grudni koš direktno ispod srca i isekla ga celom levom stranom, toliko da su mu se videli unutrašnji organi. Čovek je sa tako otvorenom ranom došao do grada, pešačeći minimum dva kilometra. Povrede srca se jako retko operišu u ovoj bolnici, zbog toga je okupljen veći broj hirurga koji su uspeli da ga spasu.

Tumor na licu

Slične intervencije nisu redak slučaj među našim lekarima, pa su tako početkom godine u Nišu doktori Klinike stomatologije pacijentu odstranili tumor sa vrata, težak čak pet kilograma. Slučaj tumora ove težine na vratu do sada nije bio zabeležen.

Podvig na VMA

Prošle godine su nakon visokorizične i višesatne operacije, hirurzi sa VMA otklonili pacijentkinji tumor od 25 kilograma. Pored sveg rizika, oni su ipak odlučili da pokušaju da odstrane tumor koji je zahvatio abdomen i u nešto manjoj meri grudni koš, neizdrživo pritiskao sve organe u telu i na kraju pacijentkinju prikovao za invalidska kolica. Bilo je neophodno pacijentkinji odstraniti nekoliko oštećenih organa, ali uprkos svemu, operacija je prošla više nego uspešno.

Dve otvorene operacije na srcu
Nedavno su lekari iz Kliničko-bolničkog centra Zemun po prvi put uspešno odstranili pacijentu tromb iz krvnih sudova mozga, i to kod pacijenta koji je pre toga imao dve otvorene operacije na srcu.

U ovakvom slučaju brza reakcija lekara je presudila, jer je tromb iz krvnih sudova neophodno izvaditi osam sati nakon prvih simptoma, i pacijent se uspešno oporavlja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu