Sećanje na streljane slovačke vojnike - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca na Stanovljanskom polju kraj spomenika 44 slovačka vojnika, pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Kragujevcu je uz najviše vojne počasti, obeležena 101 godina od dana kada su vojnici iz Slovačke životima platili pobunu i neposlušnost austrougarskoj monarhiji. Vence su pored ostalih položili ambasadorka Republike Slovačke Dagmar Repčekova, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov, predstavnici Ministarstva odbrane, a u ime grada predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

Zahvaljujući se svima koji su svojim prisustvom izrazili poštovanje stradalim vojnicima, ambasadorka Slovačke Repčekova je rekla, da svako ko ikad došao u Srbiju iz Slovačke s ponosom je posetio ovo mesto gde počivaju slovački vojnici, i srpski i slovački heroji. Ona je izrazila zadovoljstvo što će Srbija i Kragujevac postati deo tradicije mira koje slovačka vlada sprovodi u svetu i Evropi. U znak sećanja na stradale vojnike tokom Prvog svetskog rata Republika Slovačka je pokrenula projekat sađenja lipe, drveta koje je simbol svih Slovena i njihovog jedinstva, a koje ćemo u oktobru ove godine zasaditi kraj ovog spomenika. Pored sadnice biće postavljena i bronzana spomen ploča učvršćena na postolju od slovačkog kamena.

Svake godine na istom mestu okupi nas sećanje na hrabre pripadnike 71. pešadijskog puka. Večna kuća 44 vojnika koji su digli glas protiv besmisla rata, nije samo spomen obeležje već sveto mesto koje simbolizuje bratske odnose srpskog i slovačkog naroda. Kragujevac, grad stradalnik ceni i poštuje njihovu požrtvovanost, a oni će zauvek ostati simbol otpora i vrednosti na kojima se gradi nova budućnost, rekao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Državni sekretar Svetozar Aleksov je kazao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova imaju program tradicionalnog obeležavanja značajnih datuma u istoriji Srbije među kojima je i 21. jun, kao jedan od malobrojnih datuma kojim se obeležava stradanje vojnika druge države.

Žrtva slovačkih vojnika nosi višestruki značaj jer, osim što su položili svoje živote oni su i odbili da nastave ratovanje protiv Srba 1918. godine a to su platili najvišom mogućom cenom. Takvim činom ukazali su na besmislenost rata i vojevanja na tuđoj zemlji. I to, što počivaju daleko od svoje rodne kuće i voljene zemlje, obavezuje nas da čuvamo sećanje i poruke koje su nam ostavili – da nema svrhe ratovati i osvajati tuđe zemlje, istakao je državni seketar Aleksov.

Nakon polaganja venaca povodom 101 godišnjice od streljanja slovačkih vojnika poznatog i kao ”Kragujevačka pobuna” koja nosi sveslovenski motiv mira, delegacije ambasade, Vojske, ministarstava i grada Kragujevca položili su vence kraj spomenika Streljanim đacima i profesorima.5-33.jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu