Zaposleni u Zastavinoj ambulanti ne treba da strahuju za svoja radna mesta - iKragujevac


Vesti

Direktor „Zastava“ zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Antonio Dimitroviski izjavio je da se prinudna likvidacija neće odraziti na pružanje zdravstvene usluge pacijentima, a da zaposleni u Zavodu ne treba da strahuju za svoja radna mesta.

On je dodao da mu je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao da ima obećanje ministra zdravlja da će biti osnovana nova zdravstvena ustanova tog tipa. Za nastale propuste, tvrdi, odgovorna je bivša direktorka i računovodstvena služba, jer nisu podnosili finasnijske izveštaje Agenciji za privredne registre za 2015., 2016. i 2017. godinu.

Kolizija Zakona, pravna praznina i nečinjenje računovodstvene službe i prethodne direktorke uslovili su, po mišljenju Dimitrovskog, da se „Zastava“ zavod za zdravstvenu zaštitu radnika nađe u postupku prinudne likividacije.

O propuštenom roku od 90 dana za dostavljanje finansijskih izveštaja, što je njegova odgovornost, tvrdi, nije imao nikakvu informaciju, uz napomenu da je na mesto prvog čoveka bivše Medicine rada došao kako bi Zavod, uz pomoć lokalne samouprave „očistio“ od dugova i vratio mu renome koji je nakada imao, a ne da bi se bavio administrativno računovodstvenim poslovima.

Direktor Zavoda kaže da razume zabrinutost zaposlenih i sindikata, ali da je sporno to što je celokupna situacija dobila i političku konotaciju.

Najbitnije je, naglašava Dimitrovski, da 35 hiljada pacijenata ne oseti promenu u pružanju zdravstvene uslugue i da niko od zaposlenih ne izgubi posao.

Rukovodstvo Zavoda već je uložilo žalbu, a na inicijativu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, održano je i nekoliko sastanaka u resornom ministarstvu, kako bi se pronašlo najbolje rešenje.

Prvi čovek Zavoda insistira da se osnuje nova zdravstvena ustanova-novo pravno lice, za šta, kaže, imaju obećanje ministra zdravlja.

Zbog novonastale situacije grad Kragujevac je po hitnom postupku ušao u rebalans budžeta, kako bi se obezbedio novac za povezivanje radnog staža zaposlenima i izmirenja obaveza u iznosu od 100 miliona dinara.

“Osnivanjem novog pravnog lica za zaposlene i pacijente se ništa ne bi promenilo, sem naziva. Konačnu doluku daće ministar zdravlja, dok će o tome koje kriv odlučiti sud“, poručuje Dimitrovski.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu