"MISLIO SAM DA NIKADA VIŠE NEĆU HODATI" U teškim udesima zadobili su prelome kičme, a onda se pojavio DOKTOR "ČUDOTVORAC" - iKragujevac


Vesti

Trojica pacijenata koji su imali prelome kičme, posle operacije koju je uradio prof. dr Šarl Kort, profesor Pariskog univerziteta i jedan od vodećih spinalnih hirurga u Evropi, otpušteni su na kućno lečenje samo nekoliko dana nakon komplikovane intervencije.

Zahvaljujući inovativnim hirurškim tehnikama koje je prof. dr Kort primenio u Kliničkom centru u Kragujevcu, otvara se nova stranica u lečenju najtežih povreda kičme, nastalih uglavnom u saobraćajnim udesima.

- Ne mogu da verujem da sam posle teške saobraćajke i preloma kičme na nogama i da idem kući. Naš narod je ubeđen da posle ovakvih povreda sledi višemesečni oporavak i da je izvesno da ljudi ostaju nepokretni. I ja sam bio uplašen, svašta mi je prolazilo kroz glavu - kaže pacijent S. S.

Do sada su svetski priznati hirurzi iz Španije i Francuske uradili 40 operacija najtežih pacijenata sa deformitetom kičme u okviru koga je država uštedela preko četiri miliona evra.

Ubrzo posle opracije pušteni na kućno lečenje

Profesor dr Šarl Kort je šef spinalne hirurgije Univerzitetske bolnice Bicetre u Parizu. Njegova uža specijalnost je minimalno invazivna hirurgija kičmenog stuba i hirurgija koštanih tumora, a u Kragujevcu je operisao petoro ljudi.

Trojica pacijenata S. S, S. V. i P. I. koji su imali prelome kičme posle saobraćajnih nezgoda, već su otpušteni na kućno lečenje.

Operisana tri pacijenta sa prelomom i dva sa deformitetom kičme
- Uradili smo uspešno ukupno pet operacija, dva vrlo teška deformiteta i tri preloma kičme po najvišim svetskim standardima. Prijatno sam iznenađen znanjem i veštinama koji vaši mladi spinalni hirurzi poseduju i ubeđen sam da će ovo sada postati standardna procedura u lečenju vaših pacijenata - kaže dr Kort.

Prema njegovim rečima, on će i ubuduće operisati u Kragujevcu, ali dodaje da je strateški postavljen cilj da se saradnja proširi na nivou univerzitetskih bolnica.

Načelnik Spinalne hirurgije i šef tima kragujevačkih lekara dr Srđan Vlajović kaže da će se ubuduće pažnja posvetiti i operacijama raka kičmenog stuba.

- Pored dece koja su operisana, ovoga puta operisane su odrasle osobe. Ovim primerom se vidi da smo na putu da uvedemo takav nivo standarda da se pacijenti posle svega nekoliko dana posle operacija otpuštaju na kućno lečenje - kaže on.

Edukacija srpskih doktora u Francuskoj

Vrata moje klinike u Parizu širom su otvorena za edukaciju doktora iz Kragujevca. Već na jesen prvi doktori doći će u Francusku na usavršavanje. Lekari u Kragujevcu su obučeni, iznenađen sam kako su uradili pripreme i potrebne analize, što govori da ovde postoje tehnički uslovi za najteže operacije. Otuda je razmena iskustva i upoznavanje sa najsavremenijim metodama koje se primenjuju u Evropi samo nadogradnja - kaže dr Kort.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu