VELIKI USPEH: Svetski stručnjaci OPERIŠU u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Posle svetski priznatih stručnjaka iz Španije i operacije dece, profesor iz Francuske operiše odrasle u Srbiji. Do sada je obavljeno 40 operacija teških deformiteta kičme.

"Ovaj projekat koji je krenuo skromno u potpunosti je zaživeo zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja i RFZO i sa ponosom možemo da kažemo da polako postajemo vodeći centar u regionu za operaciju najtežih kičmenih oboljenja kod dece i odraslih", rekao je prof. dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac povodom pet operacija koje je u centralnom gradu Šumadiji obavio prof. dr Šal Kort, šef ortopedije najpoznatije klinike u Parizu.

Profesor Kort je svetski priznati stručnjak iz oblasti ortopedije kod odraslih, uz usku specijalnost operacija tumora kičmenog stuba.

"Drago mi je da sam ovde dočekan u želji da projekat uspe. Ovde u KC Kragujevac su ispoštovani svi internacionalni standardi i uslovi u dijagnostifikovanju oboljenja i drago mi je da mogu da prenesem nove tehnike u atmosferi gde me dočekuju vrhunski profesionalci", rekao je profesor Kolt.

Inače, od kada je krenuo projekat dovođenja vodećih stručnjaka za operaciju najtežih deformiteta kičme država je uštedela četiri miliona evra.

"Saradnja je pored ogromnog ušteđenog novca značajna sa više aspekata a jedan od njih je edukacija naših doktora sa vodećim standardima u zemljama EU", rekao je dr Srđan Vlajović, šef tima ortopeda našeg kliničkog centra i pokratač cele ideje.

Sa druge stane direktor Sazdanović kaže da se u saradnji sa svetskim ortopedima ide i korak dalje, odnosno da se saradnja širi i na nivou univerzitetskih centara.

"Sve je to temelj za strateški razvoj Urgentnog centra u KC Kragujevac da se pored ostalih oboljenja specijalizuje i za hitne slučajeve u uslovima kada su završena dva koridora" – rekao je dr Sazdanović.

Profesor Kort je među petoro bolesnika operisao i dvojicu mladića sa ozbiljnim prelomom kičme dobijenim u saobraćajnim nesrećama. Prema prvim podacima oni će biti spaseni invaliditeta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu