Kineski Sudžou i Kragujevac pokreću saradnju - iKragujevac


Vesti

U Skupštini grada Kragujevca, organizovan je prijem za delegaciju kineskog grada Sudžoua.

Ova delegacija je iz književnih i umetničkih krugova i ima za cilj uspostavljanje saradnje sa lokalnim institucijama kulture.

Kragujevac, kao grad koji je bogat kulturnim sadržajima i koji se nalazi na vrhu kulturološke mape naše zemlje, želi da kroz međunarodnu razmenu uspostavi saradnju sa ovom kineskom metropolom.

Jedan od najlepših kineskih gradova je Sudžou, metropola u kojoj živi preko milion i po ljudi, poznat po bogatom kulturno – istorijskom nasleđu starom više od dve i po hiljade godina ali i po brojnim prirodnim lepotama.

Predstavnici grada Kragujevca su sa delegacijom ovog važnog kineskog trgovinskog ali i umetničkog centra razmotrili konkretne načine ostvarivanja međusobne saradnje.

Kineski poslanici iz oblasti kulture planiraju da već u oktobru ove godine organizuju veliku međunarodnu razmenu studenata i profesora u Holandiji, na koju su pozvani i studenti iz Kragujevca, kao jednog od vodećih univerzitetskih gradova u Srbiji.

Predstavnici grada Kragujevca su goste upoznali sa bogatom lokalnom ponudom kulturnih manifestacija, muzičkih dešavanja, kao i činjenicom da veliki broj likovnih umetnika živi i stvara u našem gradu, u nadi da će biti uspostavljena široka kulturološka saradnja.

Ovom prilikom član gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić, opisao je manifestacije međunarodnog karaktera koje se održavaju u Kragujevcu: Kragujevačko bijenale, Salon antiratne karikature i Internacionalni festival umetnika harmonike.

Međunarodna saradnja kineskog Sudžoua i Kragujevca će svakako podsticajno delovati na razvoj kulture i umetnosti oba grada ali i na prihvatanje različitosti dve udaljene civilizacije.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu