Kragujevac: Ne izlazimo do ispunjenja zahteva - iKragujevac


Vesti

Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita stupili su danas ujutro u generalni štrajk, a neposredno nakon toga, nešto iza 10 sati, zauzeli su zgradu Šumadijskog upravnog okruga i započeli blokadu rada tog državnog organa, zahtevajući pravo na lečenje za sve radnike te ustanove, isplatu 14 zaostalih zarada i uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za prethodne dve godine.

 

- Zaposeli smo prostorije Šumadijskog upravnog okruga i nećemo ih napustiti do ispunjenja naših zahteva koji se ne odnose samo na overu zdravstvenih knjižica, isplatu zaostalih prinadležnosti i povezivanje radnog staža, već i na konačno regulisanje statusa Centra. Jasno nam je, naime, da su finansijsko-poslovna agonija Centra i posledične socijalno-materijalne nedaće zaposlenih direktna posledica nerešenog statusa ustanove - rekla je juče za naš list predsednica Sindikata u Centru za strna žita Ljiljana Mijailović i dodala da su pobunjeni radnici te ustanove tokom prepodneva uspostavili kontakt sa nadležnima u Ministarstvu prosvete i nauke, te da se nadaju da će odgovor na njihove zahteve stići u najkraćem mogućem roku. - U suprotnom, postoji mogućnost dalje radikalizacije protesta zaposlenih u Centru za strna žita - kaže ona.

Ističe takođe da od 51 zaposlenog u ustanovi, njih 44 nema overene zdravstvene knjižice, odnosno pravo na lečenje još od 1. oktobra prošle godine. Overene zdravstvene knjižice ima samo sedmoro zaposlenih sa statusom naučnih radnika. Tih sedmoro naučnih radnika u Centru, za razliku od ostalih zaposlenih, ima pravo na lečenje, pošto, po osnovu finansiranja naučnih projekata, plate primaju iz republičkog budžeta, odakle im se uplaćuju i doprinosi za zdravstveno osiguranje. Ostali zaposleni neredovne primaju zarade iz retkih prihoda Centra, koji već mesecima nema od čega da plaća zdravstveno osiguranje svojim radnicima.

Radnici Šumadije traže smenu direktora

Radnici kragujevačkog preduzeća Šumadija, koji štrajkuju od 27. marta zbog neisplaćenih 11 zaostalih zarada, juče su zatražili smenu direktora preduzeća. Od oko 90 radnika tog preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u štrajku je 70 njih, među kojima je 48 osoba sa invaliditetom. „Štrajkački odbor je zatražio od Skupštine preduzeća da razreši direktora jer nije obezbedio posao i vrši mobing nad zaposlenim osobama sa invaliditetom“, rekla je predstavnica Sindikata osoba sa invaliditetom SIPOS Milka Milovanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu