Kragujevac i ove godine “Najhumaniji grad” - iKragujevac


Vesti

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Crvenom krstu Srbije organizovan je prijem za predstavnike gradova i opština koje su u 2018. godini postigle najbolje reyultate u prikupljanju jedinica krvi.

Grad Kragujevac je i ove godine dobio priznanje za “Najhumaniji grad“ jer je sa prikupljenih 9043 jedinice krvi, posle Požarevca, drugi u Srbiji po uspehu u ovoj humanoj delatnosti. Prema svetskim standardima za dovoljne količine krvi neophodno je 4% dobrovoljnih davalaca, u Srbiji je taj prosek nešto veći od 3%, dok Kragujevac te standarde prevazilazi i sa 4,55 % dobrovoljnih davalaca obezbeđuje dovolne količine krvi za sve koji se tokom godine leče u kragujevačkom Kliničkom centru.

Ovo značajno priznanje kojim se još jednom potvrđuje uspeh u zajedničkim aktivnostima lokalne samouprave, Crvenog krsta Kragujevac i Službe za transfuziju na motivaciji i promociji dobrovoljnog davalaštva, dr Gordani Damnjanović, članici Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu uručio je predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović.

Inače, ovogodišnja svetska kampanja dobrovoljnog davanja krvi je u skladu sa porukama Svetske zdravstvene organizacije, a glavna tema je zdravlje. Zdravlje je ljudsko pravo, a pristup bezbednoj krvi kada je potrebna je pravo svakog pojedinca.

Moto Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 2019. godine je „Bezbedna krv za sve – A šta ti možeš da učiniš?“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu