Priča o "Devojci iz grada": Kako je nastala čuvena pesma koju je napisao šumadijski pesnik, koje tri legende su je odbile i ko je snimio pre Miroslava Ilića - iKragujevac


Vesti

Mnogo pesama napisano je na ovim prostorima, mnogo njih je dobilo i svoju muzičku podlogu i steklo status muzičkog hita. Ali, malo je onih koje su zaslužile da uđu u skolske udžbenike, poput pesme "Voleo sam devojku iz grada". I malo je onih čije strofe ili makar refren ne zna skoro svaka osoba na ovim prostorima. Priča o nastanku ove pesme jednako je zanimljiva kao i priča iz te iste pesme. i najbolje potvrđuje istinitost poslovice: "Nije kome je rečeno, nego kome je suđeno".

Ovo je priča o "Devojci iz grada" i kako je ona "iz nehata" proslavila baš Miroslava Ilića.

Obren Pjevović je još 60-ih godina dobio tekst pesme "Devojka iz grada" od Dobrice Erića. Pesmu je prvo bezuspešno nudio Dobrivoju Topaloviću, Aci Trandafiloviću, Cunetu Gojkoviću.

Dobrica Erić (Donja Crnuća, 1936) je srpski književnik,pesnik, prozni i dramski pisac.

Završio je četiri razreda osnovne škole u selu Vraćevšnici. Autor je više romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pesama, pet pozorišnih drama, preko 40 knjiga za decu. Zaslužni je umetnik grada Beograda.. Prvu zbirku pesama objavio 1959. godine, a kasnije još više od stotinu knjiga poezije, proze, antologija, slikovnica itd. Dela su mu prodata u tiražu od milion primeraka. Dosta ih je prevedeno na strane jezike. Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. predložio za dopisnog člana Srpske Akademije nauka i umetnosti.

Bio je domaćin Dragačevskog sabora u Guči 2013. godine.

Dobrivoje je u to vreme bio pevač lokalnog kalibra sa nekoliko snimljenih ploča sa harmonikašem i kompozitorom Draganom Aleksićem. Aca Trandafilović je bio oličenje boema i astalskog pevača, naročito gradskih pesama i romansi, tako da je elegantno odbio Obrenovu ponudu, dok je Cune, koji je u to vreme bio u samom pevačkom vrhu, pesmu je odbio sa obrazloženjem: "Jeste lepa i neobična, ali je zakovrnuta."

Miroslav Ilić je kao talentovan osnovac tada tek ušao u Obrenovu putujuću družinu "Raspevana Šumadija".

Vodili su "malog Ilića" u narodnoj nošnji da peva šumadijske pesme za zadenutim prstom za prsluče. Kompozitor i pesnik iz Čacka, Predrag Vuković Vukas, ponudio je tada Miroslavu pesmu "Na mramornoj steni", a u isto vreme Obren, uveliko ljut što "Devojku iz grada" neće niko, opet pokušava da ubedi Dobrivoja da je snimi. I tako se "gradska devojka" našla u sendviču dva buduća kuma, razapeta između Preljine i Mrčajevaca.

U isto vreme "devojka" se odmetnula i na drugu stranu: Naime, Erićevu pesmu komponuje Dobrivoje Baskić i objavljuje sa anonimnim pevačem Miladinom Vukićevićem za produkciju "Šumadija" iz Batočine. Evo kako ona zvuči u njegovoj produkciji:

Ipak, Miroslav, koji je u to vreme bio anoniman i njegov kum Dobrivoje reše da zamene pesmu - Dobrivoje snimi na "Mramornoj steni", a Miroslav pristaje da snimi "Devojku" 1972. i to na B strani ploče, pošto su na A stranu stavili pesmu "Vesna stjuardesa", u čast Vesne Vulović, preživele stjuardese iz srušenog Jatovog aviona iznad čeških Moravica.

"Devojka iz grada" konačno je bila snimljena, ali onda sledi muka - ko će da je objavi? Čelnici PGP-a I Jugotona je odbijaju, smatrajući da nije komercijalna. Na kraju je prihvata urednik Diskosa Doca Ivanković i dobija muzičku "sedmicu na lotou". Ali, onda, po objavljivanju ploče sledi novi problem - malo koji radio hoće da je emituje. Deluje smarajuće, nema refrena, zapravo, ima šest strofa. Primedba za primedbom.

Čak je izbegava i lokalni i najbliži radio Čačak, i tek na beogradskom Studiju B ona dobija ubrzanje. Veliki Duško Radović je prepoznao poetsku stranu stihova Dobrice Erića i ona počinje svoj život.

Kasnije je Miroslav Ilić pesmu presnimio u kraćoj verziji sa Draganom Aleksandrićem i sa Sonjom Savić u spotu i "Devojka iz grada" konačno kreće u osvajanje i gradova i sela širom Srbije, Balkana... Sve ostalo je istorija i legenda. I njegov dolazak u veliki grad i njegov rastanak i od grada i od nje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu