Lokalna samouprava da popiše štetu, država će finansirati obnovu - iKragujevac


Vesti

Država će finansirati sanaciju mostova na lokalnim putevima, saniranje lokalnih vodotokova, obnovu sistema za navodnjavanje, kanalizacionih sistema, sanaciju klizišta na putevima.

Obaveza lokalne samouprave je da u narednih par dana popiše nastalu štetu i pripremi projekte, a država će finansirati sve ono što je potrebno uraditi i što poplavljene opštine definišu kao prioritet, rekao je nakon sastanka sa ministrom privrede Branislavom Nedimovićem, Miroslav Nikolić, predsednik opštine Knić.

Nikolić je dodao da su u toku intenzivni radovi na otklanjanju posledica poplava, kao i da je otvoren namenski račun za pomoć najugroženijima.

Na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i direktorom vladine Kancelarije za javna ulaganja Markom Blagojevićem, predstavnici 17 ugroženih opština, među kojima je i šumadijska opština Knić, dobili su instrukcije kako da prijave štetu, da bi im država pomogla u saniranju.

Prioritet će biti obnova oštećenih stambenih objekata i pomoć porodicama koje su najugorženije.

U opštini Knić je još uvek je na snazi vanredna situacija, a komisija na terenu popisuje i procenjuje štetu nastalu usled elementarne nepogode.

Opština Knić aktivirala je namenski račun na koji građani i privredni kolektivi mogu da uplate novčanu pomoć namenjenu za otklanjanje posledica bujičnih poplava u toj opštini.

Prema najavama, država će finansirati sanaciju mostova na lokalnim putevima, saniranje lokalnih vodotokova, obnovu sistema za navodnjavanje, kanalizacionih sistema, sanaciju klizišta na putevima.

Vlada je proglasila elementarnu nepogodu u 22 lokalne samouprave.

Za sanaciju javnih objekata, mostova, puteva i vodotokova opredeljeno je milijardu dinara.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu