Proglašena VANREDNA SITUACIJA u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradski štab za vanredne situacije je u cilju preventivnog delovanja, angažovanja dodatne mehanizacije i ljudstva a radi bržeg saniranja posledica od obilnih padavina doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca.

Ovom odlukom ne želimo da dižemo paniku među stanovništvom, ali je neophodno da angažujemo dodatno ljudstvo i mehanizaciju kako bi sanirali posledice od obilne kiše koja je padala u protekla dva dana u Kragujevcu, rekao je gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, Radomir Nikolić. Iako trenutno nemamo kiše, ne znači da neće padati u naredna dva dana i da neće dolaziti u vodotokove jer se zemlja cedi.

Mi konstantno imamo blagi porast u akumulacijama i još uvek nije ništa uznemiravajuće, ali definitivno imamo probleme u mnogim naseljima uključujući i Beloševac, Erdeč, Grošnicu, Korićane, Ilićevo. Mi hoćemo da pomognemo građanima da sve što pre saniraju, ali nemamo dovoljno mehanizacije u redovnim službama JKP „Šumadija“ i „Vodovoda i kanalizacije“ koja bi mogla istovremeno da radi na svim lokacijama. Zbog toga smo prinuđeni da angažujemo dodatnu mehanizaciju, a jedina mogućnost nam je kaže Nikolić da to uradimo kroz proglašenje vanredne situacije.

Ne očekujemo da će ovakva situacija da traje dugo, a čim se budu stvorili uslovi da naša mehanizacija i ljudstvo mogu normalno da funkcionišu, donećemo odluku o njenom prestanku.

Novi zakon koji uređuje ovu oblast usmerava nas na preventivno delovanje zbog čega nam je i neophodna mehanizacija koja će da bude dežurna i konstantno čisti čepove kod mostova i na okukama reka i potoka od nagomilanog otpada i rastinja koga donose vodotokovi i tako sprečavaja vodu da nesmetano protiče.

U Kragujevcu je juče bilo 120 prijava za saniranje posledica na fekalnoj ili kišnoj kanalizaciji. Građanima plave podrumi i dvorišta i od toga je 60 već rešeno, ali nismo u mogućnosti da sve odjednom sredimo. Uvođenjem vanredne situacije hoćemo što pre da saniramo posledice i vidimo šta možemo da uradimo u toku dana ili noći ukoliko bude novih padavina a kako ne bi došlo do dodatne katastrofe i dalje ugroženosti materijalnih dobara, ljudskih života i životne sredine.

Gradonačelnik Nikolić ističe da koliko god da mi upozoravali građane da prilikom izgradnje prilaza dvorištu ostave mogućnost prolaska vode kroz cev, uvek se najveći problemi i dešavaju zbog zapušenosti kanala jer voda nema gde da protiče, a to je sada slučaj u Grošnici gde su poplavljena dvorišta i čitav put je pod vodom. To je nešto na čemu u narednom periodu moramo zajedno da radimo sa građanima, a sada na terenu gledamo šta možemo konkretno da uradimo.

Maksimalno su svi angažovani, ekipe su na terenu, pomogli smo i opštini Knić. Donošenje ove odluke omogućava da formalno pravno brzo dodatno angažujemo dodatnu mehanizaciju, kazao je Nikolić.

Inače, građani svu štetu nastalu od posledica obilnih padavina mogu da prijave u svojim mesnim zajednicama.

Jedno kragujevačko naselje zbog obilnih padavina odsečeno od sveta (FOTO)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu