U Kragujevcu stepen pripravnosti na NAJVIŠEM NIVOU - iKragujevac


Vesti

Stepen pripravnosti podignut je u Kragujevcu na najviši nivo. Situacija je, posle jučerašnjih padavina, stabilna i pod kontrolom – zaključak je Štaba za vanredne situacije koji je zasedao u popodnevnim satima. Stanje na vodotokovima prvog i drugog reda prati se 24 sata, sa svom raspoloživom opremom, mehanizacijom i službama koje su spremne da, u slučaju potrebe reaguju, kako bi zaštitile infrastrukturu, imovinu i građane na kritičnim lokacijama.

Nivo vodotokova je u opadanju, a prema prijavama građana, voda je jutče odnela dva mosta u Kozujevu, deo obale i poljoprivrednog zemljišta. Zabeležena su i oštećenja na putevima u naseljima Trešnjevak i Dulene, tako da su stručne ekipe odmah izašle na lice mesta kako bi utvrdile nastalu štetu i predložile mere za njihovo otklanjanje.

Tokom dana ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija” realizovale su 80 posto od skoro stotinu primljenih zahteva zbog zagušenja kišne kanalizacije. Kritične tačke bile su u naseljima Ilićevo, Korićani, Ćava, Bresnica i Šumarice. Kako opada nivo atmosferskih voda, tako nema razloga za dalje intervencije.

Što se tiče akumulacija, stanje je stabilno. Nivo vode u Grošnici se od 7 do 14 časova popeo za 1,53 metara i do kote preliva ima još 4,13 metara, što znači da je njena popunjenost oko 68 posto. Popunjenost akumulacije Gruža je oko 75 posto, a situacija je stabilna i na jezeru u Šumaricama gde je nivo vode 2,15 metara ispod kote preliva.

Pripadnici civilne zaštite takođe su u stanju pripravnosti, a na zalihama ima dovoljno peska i džakova. Sva osposobljena pravna lica određena za zaštitu i spasavanje, kao i javno – komunalna i građevinska preduzeća spremna su da svoje raspoložive tehničke i ljudske kapacitete angažuju u slučaju potrebe.

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije do četvrtka će biti promenljivo oblačno, a još u utorak u većini mesta sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. U slučaju potrebe građani mogu da se obrate za pomoć Situacionom centru na telefon 0800112113.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu