Završen projekat Školske bašte pune zdravlja - iKragujevac


Vesti

U holu Osnovne škole Stanislav Sremčević juče je održana završna konferencija i sajam učeničkih produkata nastalih u okviru projekta Školske bašte pune zdravlja. Reč je o projektu koji je u proteklih devet meseci sprovodio Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj – CEOOR u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji je finansirala Evropska unija, a realizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ono što želimo kao lokalna samouprava da postignemo podržavanjem ovakvih i sličnih projekata je podizanje svesti naših sugrađana od najmlađeg uzrasta o tome koliko je bitno ozelenjavanje površina, pošumljavanje i očuvanje životne sredine. O važnosti te teme govori nam i jedno od najvećih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, a realizovanje projekta koji povezuju lokalnu zajednicu, javni i civilni sektor su pravi put, rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unaređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Ovo je jedan od sedam projekta koji Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj realizuje tokom kalendarske godine, ali jedan od najboljih jer je tokom ovih meseci zasađeno mnogo drveća, biljaka a napravljeni su preparati od njih što znači da osim ekološke svesti razvija i preduzetničke sposobnosti učenika, kaže Milan Gabarić, predsednik CEOOR-a.

Govoreći o projektu, Ana Đokić Ostojić, menadžer podsetila je da je projekat uključio četiri osnovne škole i to “Sveti Sava”, “Dragiša Mihailović”, “Natalija Nana Nedeljković” i “Stanislav Sremčević”. Škole su odabrane na osnovu procene stanja zelenih površina u njihovim dvorištima a okupio preko 120 učenika, njihovih roditelja i profesora.

U okviru projekta Školske bašte pune zdravlja realizovane su brojne aktivnosti i radionice sa ciljem podizanja ekološke svesti učenika petog razreda, roditelja i nastavnika uključenih u projekat. Pored toga zasađeni su drvoredi u školskim dvorištima, postavljeni mini staklenici i bašte sa lekovitim biljem.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu