Dačić u Lazarevcu: Negujmo vrednosti humanizma i nenasilja! - iKragujevac


Vesti

LAZAREVAC - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je, u Lazarevcu na svečanosti obeležavanja 98. godišnjice Kolubarske bitke, poručio da je dužnost građana Srbije da neguju sećanje na žrtve, ali i da istraju u izgradnji društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja.

Ispred Spomen-crkve Svetog Dimitrija, u čijoj kosturnici počiva oko četrdeset hiljada stradalih srpskih i austrougarskih vojnika, Dačić je rekao da se sećanjem na žrtve predaka slavi život, a ne smrt.
"Neka i ovaj susret preraste u još jedan apel za mir, razumevanje i toleranciju među narodima, religijama i državama. Na taj način najpravičnije ćemo se odužiti našim zajedničkim precima koji su dali živote za slobodu. Njihova žrtva je bezmerna, kao što je i naša odgovornost da nastavimo u pravilnom smeru velika", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, prostor Zapadnog Balkana često je u prošlosti bio zahvatan ratnim razaranjima koja su dovodila do stradanja stotina hiljada boraca i nedužnih civila.
"Rat predstavlja jednu od najtragičniih manifestacija ljudske otuđenosti, netrpeljivosti i animoziteta. Ipak naša je obaveza je da negujemo sećanje na ratne heroje i nevine žrtve, da ih štitimo od istorijskog zaborava i time doprinesemo stvaranju uslova da se mučni događaji iz prošlosti više nikada ne ponavljaju", poručio je Dačić.

On je podsetio da je Kolubarska bitka ušla u istoriju kao bitka u kojoj je vojska kojoj je predviđan potpuni slom za kratko vreme reorganizovana i prešla u kontraofanzivu u kojoj je neprijatelju nanela odlučujući poraz, a da se taktika generala Živojina Mišića danas izučava na vojnim školama širom sveta.

Komemoracija je počela odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomen-crkve Svetog Dimitrija.

U kripti su vence položili premijer Dačić, predstavnici opštine Lazarevac, ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Srbiji, brojnih opština, nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Venci su, potom, uz državne i vojne počasti položeni i kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca.

Kolubarska bitka je najveći okršaj srpske i austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu i vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu dugačkom oko 200 kilometara.

Bitka je završena uspešnom kontraofanzivom Prve armije srpske vojske pod komandom generala Živojina Mišića.

U bitki je iz stroja izbačeno oko 165.000 srpskih vojnika, podoficira i oficira, od čega je oko 22.000 poginulo a oko 91.000 je ranjeno.

Austrougarski gubici bili su znatno veći, budući da je iz stroja izbačeno više od 270.000 vojnika, podoficira i oficira.

Zahvaljujući ishodu bitke, Centralne sile su bile primorane da se i 2015. godine bore na tri fronta, Nemačka je bila primorana da znatan deo svojih potencijala uputi na Balkan, a zbog pobede srpske vojske odložen je ulazak Bugarske u rat.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu